Elektroniikka tunkeutuu autoihin askel askeleelta. Nyt on Ford Focukseen saatavissa elektroninen ajovakauden hallintajärjestelmä, jollainen on tähän asti kuulunut vain kalliiden tai erikoisten autojen varustukseen.

Hyvä kuljettaja säilyttää auton ohjattavuuden kaikissa tilanteissa. ESP-järjestelmä (Electronic Stability Program) on niitä varten, joilta auto saattaa luistoissa lähteä käsistä ja ajautua ulos ajoradalta. Ford Focus ESP:n jokaisessa pyörässä, ohjauspylväässä sekä etumatkustajan istuimen alla on erilliset anturit, joilla mitataan nopeutta, pyörien kääntökulmaa, ohjauspyörän kääntönopeutta, auton kiertymisnopeutta ja sivuttaiskiihtyvyyttä. Näiden anturien antaman informaation avulla järjestelmä päättelee jatkuvasti, mitä kuljettaja haluaa auton tekevän, toteaa mitä todellisuudessa on tapahtumassa ja puuttuu tarpeen tullen peliin.

Auton aliohjautuessa kaarteessa ESP vähentää moottorin vääntöä ja antaa jarrutuskäskyn kaarteen sisäpuoliselle takapyörälle. Yliohjautuvassa tilanteessa taas käsky annetaan ulkopuoliselle etupyörälle. Järjestelmä toimii niin nopeasti, ettei kuljettaja aina ehdi edes huomata, että tieltä suistuminen oli lähellä. Jotkut kuljettajat kuitenkin tahtoisivat säilyttää päätösvallan ohjauksesta aina itsellään, ja totta onkin, että järjestelmä yleistyessään kasvattanee huonommin autoa hallitsevan ajajasukupolven. Joka tapauksessa tällä hetkellä 6 900 markan hintaan Focukseen saatava järjestelmä on luultavasti pian ABS-jarrujen kaltaista arkipäivää joka autossa.

(Lyhennelmä Martti Merilinnan artikkelista TM 17/99, s. 17-18)