Jos kotimaan syyssateet kyllästyttävät jo etukäteen, voi aina yrittää järjestää matkan varmaan aurinkoon ja vuokrata avoauton. Seuraavalla viikolla naapuri saa sitten kadehtia kuoriutuvaa otsanahkaasi.

Ainakin USA:n länsirannikon vuokraamoiden tämän kesän hitti on uusi Ford Mustang Convertible. Tosin ehdoton valtaosa vuokrakalustosta on varustettu V6-perusmoottorilla, mutta ei se oikeastaan haittaa, sillä iskutilavuutta siinäkin on neljä litraa. Mustang GT:n V8:ssa litroja on 4,6. V6:n 157 kilowattia antaa avoautolle täysin riittävän suorituskyvyn. Lisäksi ilahduttaa se, että ääneen on saatu viriteltyä vivahdus tervettä muskelihenkeä.

Perushintaan kuuluu viisivaihteinen käsivalintainen vaihteisto, mutta avoautoon ja Amerikan liikenteeseen automaatti on ainoa oikea valinta. Siinäkin vaihteita on viisi, ja vaihteisto toimii enimmäkseen huomaamattoman asiallisesti. Pikaisissa kiihdytystilanteissa kaasupoljinta on kuitenkin painettava korostetun syvälle, mutta asiaan toki tottuu.

Ohjaustunto on aika etäinen, mutta silläkään ei ole niin suurta väliä. Ja on se rutkasti parempi kuin mihin amerikkalaisautoissa perinteisesti on totuttu.

a.Katto liikkuu sähkömoottoreiden voimalla, ja avaaminen tai sulkeminen sujuu parissakymmenessä sekunnissa. Täysin automaattista toiminta ei kuitenkaan ole, vaan katon etunurkkiin sijoitettuja salpoja pitää käyttää käsivoimin.

Avo-Mustangin perusversio maksaa kotimaassaan 24 495 dollaria eli noin 4 000 taalaa coupé-versiota enemmän. Vertailun vuoksi esimerkiksi Volvo V50 2,4i maksaa noin 26 000 ja Saab 9-3 Convertible noin 37 000 dollaria.

Mustang on siis suorastaan huokea, amerikkalaisten perusavoauto, vaikka meillä se miellettäisiin silkaksi ylellisyystuotteeksi. Mikäli hinnat saataisiin Euroopassakin edes hieman samansuuntaisiksi, suosio olisi taattu.

(Tiivistelmä Velimatti Honkasen artikkelista TM 15/05, s. 42)