Auton tuotekehityksen jossain vaiheessa salaisuuksien verhoa voidaan yleensä hieman raottaa ja päästää ulkopuoliset tutustumaan tuleviin malleihin. Näin teki myös Ford, joka järjesti teknillisiä uutuuksia käsittelevän seminaarin.

Fordin tekniikkaseminaarin aiheita olivat kolme uutta vaihteistoa ja neljä moottoriteknologian uutuutta. Pääsimme ajamaan osaa näistä, mutta kun mukana ei ollut jo käytössä olevia moottori-vaihteistoyhdistelmiä, ei suoranaista vertailua voitu tehdä.

Automaattivaihteistoista saadut kokemukset olivat samansuuntaiset kuin lehden edellisen numeron pikkuautojen vertailutestistä saadut. Siinä olleen Mazda2:n robottivaihteisto on jopa sama kuin Fordilla käytössä oleva. Myös CVT-vaihteiston toiminta muistutti täysin Honda Jazzin käyttäytymistä.

Näyttelytilassa olivat hyvin esillä uutuudet ja myös niiden läpileikatut osat, ja asiantuntijat kertoivat niistä lisäksi tarkemmin seminaarin teoriaosuudessa. Pääaiheena olivat juuri vaihteistot. Pienten ja keskikokoisten autojen vaihteistoissa on useita eri vaihtoehtoja. Näin ostaja voi valita juuri omaan käyttöön sopivan vaihdelaatikon: joko tyypillisen käsikäyttöisen, vastaavan automatisoituna, tai perinteisen automaatin momentinmuuntimella tai jatkuvavälitteisen CVT:n.

Polttoaineen kulutus ja pakokaasupäästöt ovat myös jatkuvan kehityksen kohteina. Bensiinikoneissa uutta on suorasuihkutus, joka tosin japanilaisilla on ollut autoissa käytössä jo kauan. Yhä tarkemmat moottorin säädöt vähentävät kulutusta ja antavat jopa samalla lisää tehoa, kuten nyt esitelty nokka-akselien portaaton säätö, josta Ford käyttää nimitystä Ti-VCT.

Dieselmoottorien päästöjä parannetaan hiukkassuodattimien avulla yhteistyössä PSA-yhtymän kanssa, joka on ollut edelläkävijä tässä tekniikassa.

TEKNIIKKASEMINAARIT ovat insinöörityön näyteikkunoita. Tuotteet ovat joko jo tuotannossa tai sinne juuri tulossa. Fordin Aachenin tutkimuskeskuksessa olivat esillä myös suomalaiset, kärkinimenä Lauri Ohra-Aho, joka toimii ajodynamiikan parissa. Ehkäpä seuraavalla kerralla vuorossa ovat hänen osastonsa aikaansaannokset.

(Tiivistelmä Kari Pynnän artikkelista TM 12/04, s. 126-127)