ford_logoHenry Ford perusti nimeään kantavan Ford Motor Companyn Detroitissa vuonna 1903. Ensimmäiset mallit A:sta N:ään eivät olleet menestyksiä, mutta vain viisi vuotta yhtiön käynnistämisen jälkeen syntyi T-malli, jota valmistettiin lähes kahdenkymmenen vuoden aikana yli 15 miljoonaa kappaletta. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että Henry Ford autoisti Yhdysvallat, ja siinä ohessa hän myös muun muassa mullisti palkkapolitiikan.

Vuonna 1911 Ford aloitti Yhdysvaltojen ulkopuolelle suuntautuneen toiminnan ensin Iso-Britanniassa ja vuonna 1925 Saksassa. Suomessakin valmistettiin vähän aikaa Ford-autoja Hernesaaressa.

Euroopassa valmistetuista autoista suosituimpia Suomessa ovat olleet Anglia ja sen seuraajat Escort sekä Focus. Kahdella viime mainitulla on menestytty loistavasti myös ralleissa. Suuremmista perheautoista Cortina/Taunus sekä sitä seuranneet Sierra ja Mondeo ovat löytäneet paljon ostajia Suomesta. Yhdysvalloissa puoli vuosisataa sitten esitelty Mustang tuli vuonna 2015 virallisesti myyntiin ympäri maailmaa.

Lue myös:

Näytä kaikki Ford-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.