Suomessakin viihtyvä mutta uhanalainen muuttohaukka on eläinkunnan nopein saalistaja. Se tarttuu ilmassa lentävään ateriaansa jopa yli 300 kilometrin tuntinopeuteen kiihtyvällä ja saaliin yllättävällä syöksyliikkeellä.

Kyseinen erikoislaatuinen saalistusmenetelmä ei kuitenkaan toimisi matalammilla nopeuksilla, kertoo PLOS Computational Biology -tiedejulkaisussa julkaistu uusi hollantilaistutkimus. Tutkimuksesta uutisoi Science-lehti verkkosivuillaan.

Muuttohaukan hyökkäyssyöksy tapahtuu niin pikaisesti, että sitä on lähes mahdotonta tarkastella tietyistä näkökulmista reaaliajassa.

Tästä ongelmasta johtuen tutkijat turvautuivat kolmiulotteisiin simulaatioihin, jotka jäljittelivät kottaraisia saalistavia muuttohaukkoja.

Tutkijat huomasivat, että kun kottaraisella oli suora lentorata, muuttohaukka onnistui aikeissaan parhaiten noin 150 kilometrin tuntinopeuteen kiihtyvällä syöksyllä.

Kun kottarainen yritti vältellä joutumasta muuttohaukan kynsiin lentämällä päättömästi eri suuntiin, piti haukan lisätä liikkeensä vauhtia noin 360 kilometrin tuntinopeuteen onnistuakseen nappaamaan ruokansa.

Maalaisjärjellä ajatellen luulisi, että kovempi vauhti tekisi liikkuvaan maalitaulun tähtäämisestä vaikeampaa, mutta näin ei ole ainakaan muuttohaukan kohdalla.

Petolinnut pysyivät nimittäin paremmin hätääntyneiden ja holtittomasti, mutta ketterästi mutkitellen liikkuvien kottaraisten perässä, kun ne syöksyivät nopeammin kohti varpuslintusaalista.

Erikoisliike ei siis pelkästään mahdollista nopeaa ruoanhankintaa vaan myös sukkelat suunnanvaihdokset lentäessä.