Maailman ensimmäisen ihmisen pään siirto toiseen ihmiseen on suoritettu ensimmäistä kertaa Kiinassa kuolleelle ihmiselle tehdyllä leikkauksella.

Brittilehti The Telegraph kertoo, että onnistuneesta leikkauksesta kertoi perjantaina italialialainen professori Sergio Canavero, joka tunnetaan myös ”Frankensteinin tohtori”.

Canavero kertoo, että 18-tuntisessa leikkauksessa todistettiin, että on mahdollista yhdistää uudelleen vartaloon irrotetun pään selkäranka, hermot ja verisuonet.


Kohuprofessori sanoi tiedotustilaisuudessa, että samanlainen leikkaus aiotaan suorittaa lähiaikoina elävälle ihmiselle.

Operaatiota johti Xiaoping Renin johtama tutkijaryhmä, joka onnistui viime vuonna liittämään apinan pään sen ruumiiseen.

Tutkijaryhmä aikoo julkistaa raportin operaatiosta lähipäivinä.

”Kaikki sanoivat, että se on mahdotonta, mutta leikkaus onnistui”, Canavero sanoi.

”Miljoonien vuosien ajan ihmiset ovta kehittyneet, ja 100 miljardia ihmistä on kuollut. Se on iso joukkomurha.”

Tekniikan Maailma kirjoitti aiemmin tänä vuonna, että ihmiselle tehtävän leikkauksen koekaniiniksi viime vuonna ilmoittaunut spinaalisesta lihastrofiasta kärsivä Valeri Spiridonov on syrjäytetty. Leikkaus suoritetaan todennäköisesti kiinalaiselle henkilölle. Mikäli päänsiirto-operaatio onnistuu, tutkijat siirtyvät aivojen herättämiseen kuolleista.

Canavero on myös sanonut, että tulevaisuudessa on mahdollista herättää henkiin kryogeenisesti jäädytetyt aivot.

Monet asiantuntijat suhtautuvat Canaveron suunnitelmiin skeptisesti. Eettisten kysymysten lisäksi kollegat uskovat aivojen ja päänsiirron olevan huomattavasti ongelmallisempaa, mitä Canavero antaa ymmärtää. Kryogeniikan mahdollisuudet ihmisten säilömisessä herättävät niin ikään epäluuloa. Menetelmän toimivuutta ei ole tieteellisesti todistettu.

”Vaikka kehon henkiinherättäminen olisi mahdollista – mitä se ei ole – kaikki tärkeät elimet ovat menettäneet toimintakykynsä kuoleman jälkeen. Ruumiin sulattaminen tuhoaa niitä vain entisestään. Lisäksi aivot vaurioituvat jäädytyksen yhteydessä. Kryogeniikkaan erikoistuneiden yritysten haihattelu on vastuutonta”, neurotieteiden professori Clive Coen kertoo The Telegraphille.