Maaliskuussa menehtynyt fyysikko Stephen Hawking jatkaa ihmiskunnan valistamista vielä kuolemansa jälkeen.

Vain päiviä sen jälkeen kun Hawkingin viimeiseksi jäänyt tutkimus julkaistiin, on tiedemies jälleen parrasvaloissa.

Huomenna tiistaina julkaistavassa kirjassaan Hawking nimittäin varoittaa ihmiskuntaa geenimuuntelun vaaroista. Hän pelkää geenimuuntelulla luotujen superihmisten synnyttävän uuden ihmisrodun, joka ei jätä sijaa luonnollisille ihmisille.

”Olemme lukeneet ’elämän kirjan’ eli kartoittaneet ihmisen dnan. Nyt voimme alkaa kirjoittaa siihen parannuksia”, Hawking kirjoittaa Brief Answers to the Big Questions -nimisessä kirjassaan.

Hawking kutsuu geenimuuntelun aikakautta ”itsesuunnitellun evoluution” aikakaudeksi. Uraauurtavia geenimuuntelutekniikoita, kuten CRISPR:iä tullaan aluksi käyttämään synnynnäisten geneettisten virheiden korjaamiseen, mutta pian menetelemillä pystytään jo huomattavasti monimutkaisempiin parannuksiin, Hawking uskoo.

”Olen vakuuttunut, että seuraavan sadan vuoden aikana opimme parantamaan ihmisen älykkyyttä ja vaistoja.”

”Ihmisten geenimuuntelua pyritään todennäköisesti estämään laeilla, mutta kaikki eivät siitä huolimatta pysty vastustamaan kiusausta paremman muistin, vastustuskyvyn tai pidemmän elämän edessä.”

Hawkingin suuri huoli on, että tällainen geenimuuntelu johtaa lopulta ihmiskunnan kahtiajakautumiseen. Hän pelkää, että itseään superihmisiksi muokkaava eliitti ajautuu törmäyskurssille ”luonnollisten ihmisten” kanssa.

Seurauksena voi olla taistelu, jossa määritellään uudelleen se, kuka planeettaamme hallitsee.

”Kun superihmisiä alkaa ilmaantua, seuraa siitä merkittäviä poliittisia ongelmia tavallisten ihmisten kanssa. Oletettavasti normaalit ihmiset kuolevat tai heistä tulee tarpeettomia. Samaan aikaan uusi itseään alati parantava ihmisrotu ottaa vallan.”

Hawking ei selvästikään pitänyt ihmiskunnan tulevaisuutta erityisen valoisana. Geenimuuntelun lisäksi Hawking suhtautui varauksella myös tekoälyyn. Hän ennusti tekoälyn syrjäyttävän ihmiset tulevaisuudessa täydellisesti.

Ja mikäli ihmiskunta ei onnistu tuhoamaan itseään tekoälyn tai geenimuuntelun avulla, koittaa planeetallemme loppu viimeistään vuonna 2600 jolloin ”maapallo muuttuu jättimäiseksi tulipalloksi”.

Aiheesta uutisoi Science Alert -sivusto.