Geologit ovat tunnistaneet Yhdysvaltain Arizonassa sijaitsevaan Grand Canyoniin kuuluvaa kivimateriaalia toiselta puolelta maapalloa Australian Tasmaniasta.

Grand Canyonilla on siis kummallinen ”antipodinen linkki”, löydöstä uutisoiva New Scientist kirjoittaa. Tämä tarkoittaa, että Grand Canyonilla on geologinen yhteys paikkaan  joka sijaitsee toisella puolella maapalloa.

Kanjonin pohjimmaiset kerrokset ovat jopa 1,5 miljardia vuotta vanhoja, ja tutkijat toivovat löydön auttavan muinaisen supermantereen koostumuksen selvittämisessä.

Australian Monashin yliopiston geologi Jack Mulderin mukaan Grand Canyonin 1,1–1,2 miljardin vuoden kivet näyttävät hyvin samanlaisilta kuin Tasmaniassa sijaitseva muinainen kivirykelmä:

(Jack Mulder)

”Ne ovat aina näyttäneet siltä kuin ne eivät oikein kuuluisi tänne. Ne eivät muistuta lähialueen muita saman ikäisiä kiviä”, hän toteaa.

Nyt Mulder tutkimusryhmineen on selvittänyt Tasmanian kivien todella olevan ”geokemialliselta sormenjäljeltään” tismalleen samanlaisia kuin toisella puolella maapalloa sijaitsevan Grand Canyonin kivet.

”Tästä päättelimme, että Tasmanian on täytynyt olla joskus kiinnittynyt Yhdysvaltain länsiosaan.”

Tutkijoiden mukaan havainto auttaa ratkaisemaan muinaisen geologisen palapelin – miljardi vuotta sitten hajonneen Rodinia-supermantereen koostumuksen.

”Jackin tutkimus osoittaa Tasmanian olevan keskeisessä asemassa miljardin vuoden takaisen tektonisen geografian yhteen sovittamisessa”, Adelaiden yliopiston tutkija Alan Collins summaa.

”Se on erittäin hyvä linkki mantereiden välillä ja auttaa meitä rakentamaan täydellisempiä malleja muinaisesta maapallosta.”

Tutkimus on julkaistu Geology-tiedejulkaisussa. Lisää aiheesta New Scientistin artikkelissa.