Google kehittää Androidille pikaviestitoimintoa, joka korvaisi tekstiviestit. Tekniikasta uutisoiva verkkolehti The Verge kertoi torstaina, että Google on nyt vuosikymmenen kestäneessä kehityshankkeessa tosissaan.

Googlen tavoitteena on saada Chatista yhtä toimiva kuin mikä tahansa tämänhetkisistä viestintäsovelluksista. Chat ei kuitenkaan ole uusi sovellus, vaan ikään kuin uusi ryhmä toimintoja, jotka jo ovat suurimmassa osassa Android-puhelimia.

Vergen uutisen mukaan Chat se ei ole päästä-päähän-salattu kuten tekstiviestit. Se ei siis ole yhtä turvallinen kuin iMessage tai Signal. Googlen kerrotaan laittavan nyt Allo-sovelluksen kehitystyön tauolle.

Yhtiö on uutisen mukaan ottanut yhteyttä maailman kaikkiin merkittäviin teleoperaattoreihin. Uutisessa on listattu 55 operaattoria, yhtenä niistä Telia.

Helmikuussa 2017 Tekniikan Maailma uutisoi Googlen uhoavan tappaa tekstiviestit Android Message -sovelluksella. Tuon kehitystyön kerrottiin perustuvan RCS-stadardiin (Rich Communication Services).

Nyt uutisoitu kehitystyö perustuu samaan standardiin. RCS-tekniikka mahdollistaa muun muassa ryhmäviestittelyn, lukukuittaukset sekä tiedon siitä, kun toinen osapuoli kirjoittaa vastausta.

”Operaattoreiden mukana olo kertoo siitä, että ne tukevat RCS-standardia, jonka päälle palvelu rakennetaan. Se edellyttää operaattorilta tietynlaista verkkoteknologiaa. Suomessa se ei ole aktiivinen”, sanoo Timo Saxén Telian viestinnästä Tekniikan Maailmalle.

”Telian logon näkyminen uutisoinnissa kertoo siitä, että meillä on joissain maissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa meillä RCS-teknologia on käytössä. Globaalisti RCS-tuki on kasvanut”, sanoo Saxén.

Mikä jarruttaa teknologian käyttöönottoa Suomessa?

”Teknologia uudistuu jatkuvasti. Päätöksiä tehdään sen mukaan, mikä on relevanttia tai tärkeää juuri nyt. Verkkoon vietäviä palveluja arvioidaan joillakin prioriteeteilla”, sanoo Saxén.

”Painopistealueitamme tällä hetkellä ovat voLTE (voice over LTE), joka siirtäisi puheen 4G-verkossa ja voWifi, joka hyödyntäisi mobiilissa puheensiirrossa esimerkiksi kodin langatonta verkkoa”, kertoo Saxén Teliasta.

The Vergen uutisen mukaan Googlen kehittämän toiminnon nimeksi tulee ”Chat”, ei siis ”Google Chat”. Se on kuluttajaystävällinen nimi RCS-teknologialle, joka on operaattoreiden tarjoamaa teknologiaa. Niinpä on niiden päätettävissä, milloin kuluttaja saa ne missäkin käyttöönsä.

”Keskustelemme eri toimijoiden kanssa eri palveluista. Vielä tämän tiedon perusteella emme ota kantaa suuntaan emmekä toiseen. RCS-tekniikan käyttöönottoa on tutkittu ja mietitty. Sen käyttöön otto jossain kohtaa on mahdollista ja jatkuvassa seurannassa. Mutta en usko, että tästä tulee yhdessä yössä läpilyövä viestimuoto”, kommentoi Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Virkin mukaan RCS-tekniikka on ilman Googleakin käytössä satunnaisesti siellä täällä. Yksittäinen operaattori voisi ottaa sen Suomessakin käyttöön. Suomessa on kuitenkin koettu tärkeäksi, että kuluttajien viestintä eri operaattoreiden välillä olisi sujuvaa.

Lisäksi kokonaisuuteen vaikuttaa hinnoittelu. Suomessa viestit kuuluvat usein kokonaispaketteihin, eikä niitä hinnoitella erikseen. Esimerkiksi ilmaiset viestit tarjonnut Whatsapp löi Virkin mukaan läpi Benelux-maissa noin vuodessa, koska siellä oli tekstiviesteillä korkea kappalehinta.