Internet tulee hajoamaan kahtia seuraavassa kymmenessä vuodessa, Googlen emoyhtiön Alphabetin hallituksen puheenjohtaja Eric Schmidt uskoo.

Yhdysvaltain San Franciscossa järjestetyssä konferenssissa puhunut Schmidt kertoi, että tulevaisuudessa internetejä on kaksi: yhdysvaltalais- ja kiinalaisjohtoinen sellainen.

”Uskon, että todennäköisin skenaario internetin tulevaisuudelle ei ole sen pirstaloituminen vaan jakautuminen kahtia”, Googlen entinen pääjohtaja Eric Schmidt totesi.

”Internetin osuus Kiinan bruttokansantuotteesta on suurempi kuin Yhdysvalloilla, jossa puhutaan niin ikään suurista luvuista. Globalisaatio tarkoittaa, että myös kiinalaiset pääsevät leikkimään. Uskon, että Kiina tulee nousemaan internet-pohjaisten palvelujen ja tuotteiden veturiksi.”

Schmidtin mukaan on todellinen vaara, että Kiinan internetin nousun myötä myös valtiollinen sensuuri ja kontrolli tulevat lisääntymään.

Hän ei pidä ollenkaan epätodennäköisenä, että Kiinan One Belt One Road -aloitteeseen (BRI) yhdistetyt noin 60 valtiota omaksuisivat käyttöönsä tulevaisuudessa myös Kiinan verkkoinfrastruktuuria, mikä tarkoittaisi tiettyjen vapauksien menettämistä internetissä.

BRI-ohjelma tunnetaan myös ”modernina silkkitienä”. Monikansallisen miljardihankkeen visiona on lisätä kaupankäyntiä Euraasian alueella panostamalla logistiikkaverkoston kehitykseen.

Aiheesta uutisoi CNBC-sivusto.