Huawei ilmoitti Las Vegasissa viime viikolla tuovansa Mate 9 -älypuhelimen myyntiin myös Pohjois-Amerikassa. Puhelimen myynti alkoi Yhdysvalloissa perjantaina ja siinä on sisäänrakennettuna Amazon Echosta tuttu Alexa-niminen digitaalinen assistentti.

Esittelyvideon mukaan Alexan avulla pystyy käskyttämään useita kodin älylaitteita kahvinkeittimestä valaisimiin. Se, kuinka paljon Alexa pystyy ohjaamaan esimerkiksi puhelimen toimintoja nähdään sitten, kun Alexa aktivoidaan (todennäköisesti) ensi kuun aikana.

Amazonin vara-toimitusjohtaja Steve Rabuchin kertoi, että kyseessä on vain ensimmäinen askel yhtiöiden välisessä yhteistyössä.

Kuppikunnat jakautuvat

Eri valmistajat ovat alkaneet ryhmittyä omiin leireihinsä digitaalisten apureiden suhteen. Viime vuonna Googlen omassa Pixel-puhelimessa lanseerattu Google Assistant on perustellusti saanut jalansijaa myös muiden valmistajien Android-puhelimissa. Kiinalaiset Xiaomi ja OnePlus puolestaan luottavat Microsoftin Cortanaan.

Jackdaw Researchin analyytikko Jan Dawsonin mukaan kilpailu digitaalisten assistenttien välillä voi uhata jopa Googlen valta-asemaa internetin suosituimpana hakukoneena:

”Ääniohjaus tulee esittämään jatkossa yhä suurempaa roolia ihmisten arjessa. Googlelle on ensiarvoisen tärkeää luoda vahvan presenssi Android-alustoilla, jos se haluaa saada tulevaisuudessakin käyttöönsä suurimmat datavirrat, jotka auttavat yhtiön tulevaisuuden teknologioiden, kuten tekoälyn kehittämistä.”

Kilpailu on kuitenkin vasta lähtökuopissaan ja Dawson muistuttaakin, että Googlella on erinomaiset edellytykset menestyä:

”Hakukone on suuressa roolissa digitaalisten assistenttien toiminnassa. Google on hakuyhtiö, Amazon ei ole.”