Tähän asti Suomea on pidetty varsinaisena autonavigoinnin takapajulana, mutta nyt tilanne on muuttunut. Yllättäen kaikkein tuorein ja ajantasaisin navigointikartta löytyy matkapuhelimen näytöltä. Kännykässä pyörivä gps-autonavigointisovellus toimii erinomaisesti jo koko Suomessa – aina pohjoisia alueita myöten. Ajoreitin opastamiseen on nykyisin tarjolla lukuisia muitakin ratkaisuja.

Nykyisin autonavigointitoiminnot ovat menossa kaikkein vahvimmin erilaisten mobiililaitteiden, kuten kannettavien gps-paikantimien, kämmentietokoneiden ja matkaviestimien suuntaan. Laitteisiin tulee koko ajan enemmän tehoa ja lisää muistikapasiteettia, jolloin niihin voidaan kehittää yllättäviäkin toimintoja, kuten osoitehakemistoja ja reitinopastusta. Ajo-ohjeiden kuuntelu käy joko laitteen oman kaiuttimen tai korvassa olevan nappikuulokkeen kautta.

Kun kannettavaan päätelaitteeseen lisätään autonavigointikäyttöön sopiva osoitteistettu karttapohja sekä puheopastus, täysin toimiva ajoneuvopaikannin on pitkälti siinä. Helposti mukana kuljetettavien laitteiden myötä navigointitoimintojen hyödyntäminen on mahdollista paitsi autossa, myös moottoripyörässä tai vaikkapa jalkamiehenä ollessa.

Matkapuhelimessa oleva navigointiohjelmisto ja karttapohja voi olla tallennettuna laitteessa olevalle muistikortille. Matkapuhelin toimii, kuten ”oikeakin” autonavigaattori asettamalla puhelin vain auton kojelaudassa olevaan pitimeen. Yhteys maata kiertäviin gps-satelliitteihin käy langattomasti erillisen Bluetooth-vastaanottimen kautta.

Kännykässä kartat jo koko Suomesta

Kotimainen Navicore Oy ja ruotsalainen Wayfinder ovat päässeet kännykkänavigoinnissa kaikkein pisimmälle. Molemmilta löytyy navigointikelpoinen kartta-aineisto koko Suomesta, Wayfinderilta lähes jo koko Euroopasta. Molemmissa ratkaisuissa uusimpiin Symbian-kuvapuhelimiin on tehty sovellus, joka hyödyntää Bluetooth gps-vastaanottimen tarjoamaa paikannustietoa yhdistettynä puhelimessa toimivaan navigointi- ja karttaohjelmistoon.

Navicoren ratkaisuissa kartta-aineiston ja ohjelmiston saa tallennettuna puhelimen muistikortilla. Sovellus opastaa kuljettajaa autonavigointilaitteen tapaan ja tarjoaa kääntymisohjeet myös puheella selkeällä suomen kielellä.

Wayfinerin tapauksessa opastus- ja karttatiedot haetaan verkon palvelimelta matkapuhelinverkon gprs-yhteyttä käyttäen. Ainoa ikävä puoli on se, että kuluja syntyy tiedonsiirrosta aina, kun karttapohjaa päivitetään. Navicoren tapauksessa pelkkä navigointi ei maksa mitään.

Suuntaus mobiililaitteisiin on ilman muuta hyvä. Helposti taskuun tai laukkuun mukaan mahtuva kannettava navigointilaite – kämmenmikro tai matkapuhelin – sopii kuin nakutettu paljon ajaville. Monipuolisilla toiminnoilla varustetulle kämmenmikrolle tai matkaviestimelle kun on yleensä muutakin käyttöä. Varsinkin matkapuhelin löytyy jo lähes jokaisen taskusta.

Mullistava navigointiohjelmisto Suomesta

Kotimaisen Navicore Oy:n matkapuhelimeen kehittämä Navicore Personal Suomi 2005 -navigointiohjelmisto saa monet autonavigaattorit tuntumaan kertaheitolla vanhanaikaisilta. Muistikortilla oleva ohjelmisto ja kartta-aineisto asennetaan vain matkapuhelimeen, jonka jälkeen täysiverinen navigointisovellus löytyy käyttövalmiina puhelimen valikosta. Ohjelmisto toimii uusimmissa värinäyttöisissä Symbian Series 60 -kamerapuhelimissa. Karttamateriaalin toimittaja on hollantilainen TeleAtlas NV.

Puhelimen ja Navicore Personal -ohjelmiston lisäksi ei tarvita muuta kuin auton kojelaudalle nostettava pieni Bluetooth-yhteydellä toimiva gps-vastaanotin. Kustannukset jäävät murto-osaan raskaisiin navigointilaitteisiin verrattuna.

Toimii loistavasti

Ulkoisesti kevyestä kokoonpanosta huolimatta Navicore Personal toimii kuten mikä tahansa autonavigointilaite. Matkan edistymistä on mahdollista seurata matkapuhelimen ruudulta joko perinteisellä kaksiulotteisella karttanäytöllä tai kolmiulotteisella lintuperspektiivinäytöllä. Lähemmäksi zoomattuna kartalla näkyvät myös kadunnimet ja eri kohteet, kuten huoltoasemat tai hotellit omina kuvakkeinaan. Kartta päivittyy matkan edetessä automaattisesti ja tarkentuu aina seuraavaa käännepistettä lähestyttäessä.

Jokainen kääntyminen havainnollistetaan näytön vasemmassa yläkulmassa olevalla nuolisymbolilla. Karttanäytöstä näkyy myös, missä kohtaa katua ollaan menossa, mihin pitää seuraavaksi kääntyä, kuinka paljon matkaa on jäljellä, ja paljonko perille pääsemiseen kuluu vielä aikaa.

Navicore Personal laskee suositellun reitin kohteeseen muutamassa sekunnissa. Mikäli kesken kaiken poiketaan annetulta reitiltä, uusi reitti kerrotaan välittömästi ilman viivettä. Jos liikenne alkaa tökkiä, vaihtoehtoisen reitin tai kiertotien hakeminen puhelimen valikosta käy sekin käden käänteessä.

Varsinainen reittiopastus tapahtuu selvällä suomenkielellä – ja mikä parasta, todella sujuvasti. Ääntä voi kuunnella joko puhelimen kaiuttimen, korvakuulokkeen tai hands free -autosarjan kautta. Opastusääniksi on mahdollista valita joko Kaisan tai Pertin ääni. Muut kielivaihtoehdot riippuvat siitä, mikä on valittu puhelimen menuasetuksien kieleksi.

Nokia 6600 -kamerapuhelimessa koeajossamme ollutta Navicore Personal Suomi 2005 -ohjelmistoa ei voi muuta kuin kehua. Nyt ei tarvitse enää valittaa, ettei Suomessa autonavigointi onnistu muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Lähes parintuhannen kilometrin pituiselta testitaipaleelta kokemusta kertyi aina Oulua, Rovaniemeä ja Kittilää myöten.

Käytössä ehkä eniten hämmästyttää navigointitoimintojen täsmällisyys. Kuljettajalle ei jää minkäänlaista epäselvyyttä siitä, mistä pitää kääntyä. Kadunkulmassa esimerkiksi kaiuttimesta kuuluva ”Tästä vasemmalle” tai liikenneympyrässä ”Ja tästä pois” kertoo tarkasti minne mennään.

Huumoriakaan ei ole unohdettu. Kun saavutaan perille, Navicore Personal saattaa vain todeta ”No niin, täällä ollaan! Mitäs ny sitten?”

Käyttö ilmaista

Kaikkein parasta Navicore Personal -ohjelmassa on, että sen käyttö ei lihota puhelinlaskua. Navigointi tapahtuu itsenäisesti puhelinlaitteessa. Opastus ja kartan reitillä eteneminen ei vaadi omaa puhelu- tai datayhteyttä. Sovellus toimii, vaikka gsm-verkkoa ei olisi edes saatavilla.

Ohjelmasta on hyötyä ilman navigointitoimintojakin. Aina mukana oleva kännykkä ja siinä oleva karttaohjelmisto toimii myös kätevänä taskukarttana. Karttaa on mahdollista selata ja katsella sekä hakea eri osoitteita ja palveluja ilman opastustakin. Viimeksi tehdyt haut löytyvät nopeasti historialistasta. Omat suosikkipaikat on mahdollista vielä tallentaa valmiiksi oikopoluiksi valikkoon tai pikavalintanäppäimeen.

Matkapuhelimessa pyörivä Navicore Personal -ohjelmisto tarjoaa lisäksi edun, johon tavalliset autonavigaattorit eivät pysty. Puhelimen omistaja voi lähettää paikkatietonsa tekstiviestinä tai karttanäytön mms-kuvaviestinä eteenpäin toiseen puhelimeen tai mihin tahansa sähköpostisoitteeseen.

Kartalla näkyviin palveluhakemiston kohteisiin on useimpiin tallennettu myös paikan puhelinnumero, johon voi soittaa siirtämällä vain nuolikursori sen päälle ja painamalla puhelimessa olevaa kuulokenäppäintä. Esimerkiksi hotellihuoneen tai pöydän varaus ravintolasta käy matkalta lennossa.

Navicore Personal Suomi 2005 toimii kaikissa Symbian Series 60 -pohjaisissa matkapuhelimissa, kuten malleissa Nokia 3650, 3660, 6260, 6600, 6630, 7610, N-Gage, N-Gage QD sekä Siemens SX1. Lisätietoa yhteensopivista matkapuhelimista saa osoitteesta www.navicore.fi/puhelimet.

Navicore Personal Suomi 2005 -ohjelmisto ja yhteensopiva Bluetooth-gps-paikannin ovat saatavina yhteishintaan alkaen 299 euroa. Normaalisti ohjelmisto toimitetaan asennusvalmiilla 64 Mt:n mmc-muistikortilla, mutta sitä saa myös esimerkiksi isommalla 128 Mt:n rs-mmc-muistikortilla tilauksesta, mikäli käyttäjällä on paljon tilantarvetta muun tiedon, kuten valokuvien tai musiikin säilyttämiseen.

Navicore Personal -ohjelmistotuotteita ja yhteensopivia gps-paikantimia myyvät hyvin varustetut matkapuhelin- ja kodinkoneliikkeet. Lisätietoja jälleenmyyjistä on internetissä osoitteessa www.navicore.fi. Tukkumyyntiä hoitavat Insmat Oy, puh. 0424 9871 sekä Wintel Finland Oy, puh. (09) 804 6151, joka on myös koeajossa olleen Pretec-gps-paikantimen pääedustaja.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 17/04, s. 46-53)