Uusimmat GSM-puhelimet muuttavat lopullisesti käsityksen pelkistä matkapuhelimista. Puheen ja tekstiviestien näppäilyn lisäksi mukaan on tullut vahvasti myös visuaalinen tapa viestiä. Kaikilla multimediaherkuilla varustetuille kuvakännyköille on helppo keksiä, jos ei muuta, niin ainakin hupikäyttöä. Omien kokemusten ja tunnelmien jakaminen ystävien kesken käy siellä, missä tapahtuu. ”Niin kuin näkyy, kyllä täällä kelpaa olla”. Joulukortinkin ehtii hyvin lähettämään vaikka vasta aattoiltana.

* Motorola C550 * Motorola E365 * Motorola V500 * Nokia 3200 * Nokia 3660 * Nokia 6600 * Panasonic X70 * Samsung SGH-E700 * Samsung SGH-P400 * Siemens MC60 * Sony Ericsson P900 * Sony Ericsson T230 * Sony Ericsson Z600

Värinäyttö, MMS-kuvaviestit, digitaalikamera ja jopa video ovat hyvää vauhtia yleistymässä myös kännyköissä. Matkapuhelimeen integroitu kamera ja sillä otettu kuva tuo keskinäiseen kanssakäymiseen ihan uutta tutinaa.

Matkapuhelinoperaattoreiden tarjoamista kuvaviestipalveluista löytyy tällä hetkellä jo monenlaista hyödykettä. Uusimmilla kuvakännyköillä on esimerkiksi mahdollista seurata maanteiden varsilla olevien kelikameroiden kautta sää- ja liikennetilannetta, hakea osoitekarttoja, lähettää postikortteja, saada näyttöön kuvilla varustettuja ruokaohjeita tai jopa yksityiskohtaisia neuvoja siitä, kuinka luodaan vetävännäköinen meikki illan menoihin.

GSM-kuvapuhelin ei vielä missään nimessä korvaa ”oikeita” digikameroita. Puhelimessa olevalta kameralta ei pidä vaatia liikoja. Ainakin sähköpostin liitteenä lähetetyn ja tietokoneen näytöllä suurennetun kuvan puutteet paljastuvat välittömästi. Maisemakuvaus kannattaa unohtaa heti alkuunsa. Henkilötkin ovat kunnolla tunnistettavissa, kun kuvaus tapahtuu kunnon valaistuksessa ja riittävän läheltä, eli korkeintaan 1–2 metrin etäisyydeltä kohteesta. Puhelimen näytöstä katsottavien kuvien tuottamiseen kamerakännykän tuottama jälki kelpaa yleensä hyvin.

Jatkossa myös verkkopuolella tarvitaan kehitystä. Jotta matkaviestinverkko pystyisi välittämään kunnolla esimerkiksi liikkuvaa kuvaa, tarvitaan lisää nopeutta.

Tämänkertaisessa matkapuhelinvertailussamme lähes kaikissa digitaalikamera on jo sisäänrakennettuna. Sony Ericsson T230 -mallissa puhelimen pohjaan liitettävän kamerayksikön saa lisävarusteena. Multimediaominaisuuksista ja kameravalmiuksista huolimatta kyse on edelleen tavallisista GSM-puhelimista. Kaikilla näillä voi myös puhua. Uusista toiminnoista voi innostua, jos haluaa. Näin monipuolisille ja hyvin varustelluille laitteille löytyy varmasti käyttöä niin työ- kuin vapaa-ajankin parissa.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen artikkelista TM 20/03, s. 42-54)