Proteiiniliuosta pumpataan ruiskusta hiusputkeen, jonka ulostulon halkaisija on 10-30 mikrometriä. Putken pää on upotettu happamaan keräysastiaan. Tuotettu seitti kerätään talteen pyörivällä levyllä. (Kuva: Marlene Andersson, Swedish University of Agricultural Sciences/Nature Chemical Biology)

Hämähäkinseitti on luonnon ihmeaine, jota tiedemiehet ovat yrittäneet luoda keinotekoisesti jo vuosikausia. Sen vetolujuus ja kestävyys ovat sen koostumukseen ja painoon nähden vertaansa vailla. Sitä voidaan hyödyntää ultrakestävien kankaiden valmistuksessa, mutta myös esimerkiksi lääketieteen tarkoituksiin.

Tähän asti biomimeettisellä kutomisprosessilla tuotettu hämähäkinseitti ei ole tuottanut tyydyttävää lopputulosta ja keinotekoisen seitin tuottamisessa on jouduttu käyttämään vahvoja liuottimia.

Ruotsalaistutkijat huomasivat jo vuonna 2014, että hämähäkkien kehruurauhasen sisäinen happamuus vaihtelee rauhasen eri osissa, mikä vaikuttaa proteiinin koostumukseen ja siihen, miten se muuttuu kiinteäksi seitiksi.

Tutkijat käyttivät oppimaansa tietoa kehittäessään keinotekoista proteiinia, jota voidaan tuottaa suuria määriä käyttäen bakteereita kasvualustana. Nyt tutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka muuttaa proteiiniliuoksesta onnistuneesti ominaisuuksiltaan hämähäkinseittiä muistuttavaa lankaa.

Tällä hetkellä laitteella voi kutoa jopa kilometrin pituisia seittejä kerrallaan. Tämä tekee keksinnöstä skaalattavan ja potentiaalisesti hyödyllisen useille teollisuuden aloille.

Lisätietoja Ruotsin maatalousyliopiston kotisivuilla.