Tällaista näkyä ei ole monesti onnistuttu kuvaamaan.

Joukko tutkijoita on saanut kuvattu videolle yli kuuden kilometrin pituisen jäävuoren irtoamisen jäätiköstä itäisessä Grönlannissa kesäkuussa.

Grönlannin Helheimin jäätiköstä irronnut jäävuori antaa merkkejä merenpinnan noususta, New Yorkin yliopiston tutkijat sanovat tiedotteessaan.

”Globaali merenpinnan nousu on kiistatonta, ja sillä on merkittäviä vaikutuksia”, sanoo New Yorkin yliopiston professori David Holland, joka johti tutkimusryhmää.

”Kuvaamalla sen vaikutukset voimme nähdä omin silmin sen hätkähdyttävät seuraukset.”

Videolla näkyy merenpinnan nousu, kun jäätiköllä oleva jää irtoaa valtamereen.

Jäävuoren irtoaminen tapahtui kesäkuun 22. päivänä kello 11.30 paikallista aikaa. Irtoaminen kesti noin 30 minuuttia; videolla tapahtuma on tiivistetty 90 sekuntiin.

Videolla näkyy pitkä ja litteä jäävuori irtoamassa jäätiköstä. Samalla myös ohuita ja korkeita jäävuoria irtoaa jäätiköstä ja kaatuu. Myöhemmin videolla näkyy lisää jäävuorien törmäyksiä.

Tutkijoiden mukaan törmäysten analysointi auttaa mallintamaan tulevien jäävuorien irtoamisesta seurauksia.

Merenpinnan nousu on viime vuosien aikana kiihtynyt. Osin tätä selittää jäätiköiden sulaminen mutta myös merten lämpeneminen, koska vesi laajenee lämmetessään.

Jos merenpinnan nousuvauhti kiihtyy nykyistä tahtia, vuoteen 2100 mennessä merenpinta voi nousta nykytasosta jopa 60 sentillä nykyisin ennustetun 30 sentin sijasta, helmikuussa julkaistussa tutkimuksessa todetaan.

Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on analysoitu vuodesta 1992 lähtien otettuja satelliittikuvia. Analyysin mukaan merenpinnan nousuvauhti ei ole tasainen 3 millimetriä vuodessa, vaan vuosikymmenen aikana nousuvauhtiin tulee noin milli lisää.