Jos olet tutkimusretkellä Etelämantereella ja mielesi tekee saada aamiaiseksi herkullista paistettua munakasta, kannattaa varautua yllättäviin ongelmiin.

Ranskalainen jäätikkötutkija Cyprien Verseux on ollut Etelämantereella Concordian tutkimusasemalla 13 muun ihmisen kanssa, ja hän on julkaissut Twitterissä viihdyttäviä valokuvia siitä, millaisia haasteita äärimmäisessä kylmyydessä kokkaaminen teettää.

Kuvissa näkyy, miten ruoka käytännössä ehtii jäätyä ilmassa, ennen kuin se ehtii edes paistinpannulle asti.

Tuloksena on kauniita ruokaveistoksia.


Etelämantereella lämpötila voi laskea reilusti alle 70 pakkasasteen.

Ruokateollisuus käyttää tällaista pikajäädyttämistä ruokapakasteiden valmistamisessa. Pikajäädytyksessä, joka tehdään jopa yli 160 pakkasasteessa, vesi haihtuu ruoasta äärimmäisen nopeasti. Näin ruokaan ei synny jääkiteitä, jotka voivat vahingoittaa ruokaa ja aiheuttaa sen laadun heikkenemista pakastimissa.