Hakukonejätti Google julkisti tiistaina virtuaaliassistenttiinsa päivityksiä, joiden avulla tekoälyn ohjaama assistentti pystyy tekemään käyttäjän puolesta puheluita esimerkiksi ajan varaamiseen ravintolassa tai parturissa.

Google esitteli tiistaina I/O-kehittäjäkonferenssissaan oikeita tekemiään puheluita, joissa tekoäly oli onnistunut hoitamaan tällaisen yksinkertaisen puhelun.

Alla olevilla videoilla tekoäly esimerkiksi varaa ajan kampaamolle…

ja tällä videolla puolestaan ravintolaan.

Virtuaaliavustaja käyttää luonnollista puhetapaa, jossa on mukana muun muassa epäröintiä ja ”öö”-sanan kaltaisia lisäyksiä. Tämän ansiosta sitä on vaikea erottaa normaalista kielen käyttäjästä.

Tässä ovat puhelut paremmalla äänenlaadulla.

Teknologia tulee laajemmin saataville vasta myöhemmin tänä vuonna. Tällä hetkellä Google Duplex -nimellä kulkeva teknologia on testausvaiheessa.

Teknologian avulla ihminen voi laittaa tekoälyassistentin hoitamaan tehtäviä puhelimessa ilman että vastaanottavassa päässä ymmärretään, että soittaja onkin kone.

Assistentti hyödyntää tietoja käyttäjän kalenterista ja ilmoittaa käyttäjälle, kun sopiva aika on varattu.

Googlen esittämässä puhelussa kampaamon työntekijä sanoo tekoälylle: ”Odota hetki”, johon robotti vastaa ”Mmm-hmm”. Vastaus sai 7 000-päisen yleisön nauramaan.

Toisessa puhelussa robotti puolestaan selvisi aika hyvin siitä, että ravintolasta ilmoitettiin, että alle neljän hengen porukan ei tarvitse varata pöytää.

Puheluissa virtuaaliassistentti ei paljastanut olevansa tekoälyn ohjaama. Googlen mukaan tähän saattaa jatkossa tulla muutos, niin että assistentti ilmoittaa selkeästi olevansa robotti.

Google selittää tarkemmin assistentin taustalla olevaa teknologiaa blogissaan. Google tähdentää blogissaan, että tekoäly ei kykene vielä osallistumaan keskusteluun mistä vain, vaan se suoriutuu vain suhteellisen tarkasti rajatuista keskusteluista. Toisin sanoen on ennenaikaista sanoa, että tekoäly läpäisee tässä niin sanottua Turingin testiä, jossa ihminen ei kykene erottamaan tekoälyä ihmisestä.