Tekniikan Maailma kertoi tammikuussa Papua-Uusi Guineassa tavattavasta paratiisilinnusta, jonka höyhenpeite imee yli 99 prosenttia siihen osuvasta valosta.

Mainio paratiisilintu (Lophorina superba) on saanut lempinimen ”Vantablack”. Se viittaa tutkijoiden viime vuonna kehittämään Vantablack-nimiseen aineeseen, joka on mustin tieteen tuntema aine. Se imee 99,8 prosenttia siihen osuvasta valosta.

Toisin kuin monet muut lintulajit, mainio paratiisilintu voi hyvin. Se viihtyy vuoristo-olosuhteissa, noin 1000–2000 metrin korkeudessa merenpinnasta, missä lajia tavataan runsaasti.

Lajin sukupuolijakauma on kuitenkin poikkeuksellisen vahvasti kallellaan urosten suuntaan. Siksi kilpailu naaraista on kovaa, ja vain upeimmalla neonsinisellä korostuksella varustetun mustan kauluksen omaava uros pääsee jatkamaan sukuaan. Myös tanssiliikkeiden täytyy olla terässä:

Nyt Cornellin yliopiston lintutieteilijät raportoivat, että Vantablack-lintuja on itse asiassa kahta eri lajia. Yllä olevassa kuvassa naaraspuolista lajitoveriaan kosiskelee Lophorina superba.

Alla olevassa kuvassa on sen vasta tunnistettu lähisukulainen Lophorina niedda eli Vogelkopin mainio paratiisilintu. Se on kahdesta lajista vähälukuisempi, mikä selittänee sitä, miksi se on sekoitettu tähän asti yleisempään sukulaiseensa.

”Kun näet, miltä Vogelkopin lintu näyttää ja miten se käyttäytyy, ei jää tilaa epäilylle siitä, etteikö se olisi oma lajinsa,” toteaa Cornellin yliopiston ornitologian laboratorion evoluutiobiologi Ed Scholes.

”Sen soidintanssi on erilainen. Sen ääntely on erilaista. Lajin naaraat ovat erinäköisiä. Jopa itseään esittelevän uroksen kauluksen muoto on erilainen.”

Puhumattakaan sen turkoosinvärisestä poliisimiehen viiksiä muistuttavasta tehosteraidasta.

Paratiisilintujen täydellisen musta väri johtuu niiden höyhenien rakenteesta. Syvennyimme linnun höyheniin tarkemmin aiemmassa artikkelissamme.

Lajien välisiä eroja setvitään tarkemmin alla olevalla videolla:

Tutkijat raportoivat havainnoistaan PeerJ-tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää Cornellin yliopiston tiedotteessa.