E

gyptin pyramideihin on ajan saatossa liitetty mitä erilaisempia uskomuksia.

Usein näiden erikoisten hautarakennelmien on ajateltu pitävän sisällään (tai vähintäänkin hallinnoivan) yliluonnollisia voimia, ja muka juuri siksi muinaiset faaraot olisivat valinneet tämän muodon.

Ehkäpä peräti avaruuden muukalaiset olisivat paljastaneet salaisuudet antiikin asukkaille – tai jopa rakentaneet pyramidit itse.

Klassinen väite on, että pyramidin muotoisen rakennelman alla partakoneen terä teroittuisi itsestään. Ja Kheopsin pyramidissa eli niin sanotussa Suuressa pyramidissa – ja erityisesti sen Suuressa galleriassa – kerrotaan liikkuvan ”voimaheiluri”, joka kaataa turisteja maahan.

Rakenteen suippo muoto sai aallot heijastelemaan niin, että ne keskittyivät pyramidin sisäosiin ja perustusten alle.

Tosiasiassa partakoneen terät eivät teroitu. Väitettä ei ole pystytty todistamaan uskottavasti. Ja Egyptissä turistit kaatuilevat lämpöhalvauksen eivätkä ”voimaheilurien” takia.

Näistä syistä johtuen helposti ajatellaan, että kaikki erikoiset pyramideihin liittyvät väitteet olisivat pötyä. Näin ei ehkä kuitenkaan ole.

Pyramideista nimittäin paljastuu vähän väliä uusia, outoja ominaisuuksia. Nyt on havaittu, että niissä on radiovastaanottimen piirteitä. Tutkijoiden mukaan pyramidin muoto saa sähkömagneettiset aallot keskittymään tehokkaasti sen sisään ja alle.

Kansainvälinen tutkijaryhmä rakensi tietokonemallin, jossa he kokeilivat 200–600-metristen eli keskipitkien radioaaltojen (noin 300 kHz – 3 MHz) käyttäytymistä. Rakenteen suippo muoto sai aallot heijastelemaan niin, että ne keskittyivät pyramidin sisäosiin ja perustusten alle.

(Kuva Journal of Applied Physics)

Tuhansia vuosia sitten egyptiläisillä ei tietenkään ollut mitään käsitystä radioaalloista, joten kyseessä on mitä todennäköisimmin sattuma.

Journal of Applied Physics -lehden artikkelissa tutkijat korostavat, että pyramideja kannattaa silti jatkossakin tutkia uusimmilla menetelmillä.

Esimerkiksi viime vuonna Kheopsin pyramidista löytyi aiemmin tuntematon kammio, kun tutkimuksissa tarkkailtiin avaruudesta tulevien kosmisten säteiden käyttäytymistä pyramidin sisällä.

Pyramidimuotoa voidaan ehkä hyödyntää uusissa teknologisissa ratkaisuissa.

”Kun valitaan materiaalit, joilla on sopivat sähkömagneettiset ominaisuudet, voimme rakentaa nanokokoisia antureita ja tehokkaita aurinkokennoja”, sanoo Polina Kapitanova pietarilaisesta ITMO-yliopistosta.

Esimerkiksi kännyköiden ja radioiden kuuluvuusongelmat ovat nykymaailmassa yleinen vitsaus. Ehkä yksi ratkaisu voisi olla pyramidimuodon hyödyntäminen signaalin vahvistamiseksi.