Meribiologit törmäsivät harvinaiseen näkyyn tehdessään tutkimusta Kalifornian edustalla sijaitsevalla Montereyn lahden luonnonsuojelualueella.

Tutkijoiden kauko-ohjattavan sukellusveneen kuvaan ui nimittäin sateenvarjomustekalojen heimoon kuuluva Grimpoteuthis-suvun edustaja. Suurten korviensa ansiosta aavemainen mustekala tunnetaan myös ”Dumbo-mustekalana”.

Tutkimusalus E/V Nautiluksen tutkijat ihastelivat mustekalan tanssia kahden minuutin ajan, ja meidän onneksemme kohtaaminen tallentui myös videolle:

”Laji ei itsessään ole harvinainen, mutta on harvinaista kohdata sellainen. Todennäköisyys löytää sellainen on pieni, sillä ne viihtyvät hyvin syvissä vesissä”, tutkimusryhmän johtaja Chad King kertoo Gizmodolle.

Tutkijoiden mukaan korkealaatuinen videomateriaali Dumbo-mustekalasta on tärkeää mustekalojen käyttäytymisen tutkimuksen kannalta. Lisäksi se auttaa tutkijoita tunnistamaan suvun eri lajeja.

Dumbo-mustekalat ovat paitsi kauniita, myös vaarallisia. Ne verhoavat saaliinsa lonkeroidensa muodostamaan pussiin ja nauttivat sitten ateriasta. Tutkijoiden kohtaama yksilö on noin 60 senttiä pitkä.

Aiheesta uutisoi Gizmodo.