Jos asiat menevät jonain päivänä todella huonosti, Yhdysvaltain ”Nightwatch”-lentokoneille (”Yövartio”) tulee käyttöä. Uudella YouTubessa julkistetulla videolla tarjotaan harvinainen kurkistus näiden erikoiskoneiden sisälle, kertoo Popular Mechanics.

Yhdysvaltain ilmavoimilla on käytössään neljä E-4B ”Nightwatch”-lentokonetta, joiden on tarkoitus varmistaa maan ylimmän johton toiminnan jatkuminen yllättävän ydinsodan sattuessa.

Maan ylin sotilasjohto sekä presidentti ja varapresidentti voisivat lentää koneiden kyydissä päiväkausia kerrallaan Yhdysvaltojen yllä. Yhdysvaltain ilmavoimien koneet pystyvät tankkaamaan koneita lennon aikana.

Ilmatankkauksen ansiosta Yövartio-kone voi teoriassa pysyä ilmassa jopa viikon. Kolmikerroksisen koneen miehistön vahvuus on 112 henkeä.

Boeing E-4B ”Nightwatch” (suom. ”Yövartio”) -lentokoneet esiteltiin vuonna 1974, ja ne ovat siitä lähtien olleet aktiivisessa käytössä. Yksi näistä neljästä koneesta on aina valmiustilassa presidentin lähettyvillä.

Presidentin ollessa Yhdysvaltojen maaperällä kone pidetään käynnissä 24 tuntia vuorokaudessa Offuttin ilmailutukikohdassa Nebraskassa.

Yövartio-koneet on suunniteltu lentäviksi komentokeskuksiksi. Koneissa on paikat myös puolustusministerille ja armeijan komentajille.

Boeing E-4B -lentokoneet perustuvat Boeing 747-200 -liikennelentokoneeseen. Valinta perustui alunperin lentokoneen pitkään toimintamatkaan ja korkeaan lentokorkeuteen.

Koneiden tiedonvälitystekniikan ansiosta niillä voidaan kommunikoida joka puolelle maailmaa. Presidentti pystyy antamaan käskyjä esimerkiksi sukellusvenelaivueelle, vaikka maan tietoliikenneyhteydet olisivat katkenneet.

Koneet on suojattu elektromagneettiselta pulssilta, ja ne on varustettu myös ydin- ja lämpösäteilysuojilla. Koneiden ohjausjärjestelmä on lisäksi täysin analoginen, koska se lisää toimintavarmuutta.