Havaiji ei ole juuri nyt kaikkein paras paikka asua tai lomailla, sillä Havaijin pääsaarella purkautuva Kilauea-tulivuori on tehnyt olot saarella melko tukalaksi.

Tälläkin pilvellä on kuitenkin hopea- tai itse asiassa jalokivireunus. Science Alert -sivusto nimittäin kertoo, että Havaijilla sataa nyt kirjaimellisesti jalokiviä.

Paikalliset asukkaat ovat raportoineet löytäneensä maasta oliviinia, joka on korukivenäkin käytettävä lasikiiltoinen, vihreä silikaattimineraali. ”Luonto on todella hämmästyttävää”, asiaa kommentoidaan Twitterissä.

”Vaikuttaa siltä, että korkealle ilmaan noussut magma on jäähtynyt nopeasti muuttaen magnesium-rautasilikaatit oliviinikiviksi, ennen kuin aines on ehtinyt pudota takaisin maahan”, Science Alert kirjoittaa.

Oliviinin kemiallinen kaava on (Mg,Fe)2SiO4, eli se koostuu magnesiumista, raudasta ja piioksidista.

Ennen kuin varaat lennon Havaijille rikastumisen toivossa, lienee syytä selventää, että oliviini ei ole sellaisenaan erityisen arvokas mineraali.

Oliviinin puhdas jalokivimuunnos tunnetaan peridoottina. Ainakaan näiden kuvien perusteella Havaijilta löydetyt oliviinikiteet eivät ole riittävän suuria, jotta niistä riittäisi ainesta jalokiviksi.