Moni Tekniikan Maailman lukija voi vielä muistaa, että alkuvuonna kerroimme uudistavamme verkkosivustome.

Keväällä arvioimme, että uudistuksen ensimmäinen osa valmistuu ”kesällä”, ja toinen osa ”alkusyksystä”. Maallikon silmään tekniikanmaailma.fi-sivusto näyttää kuitenkin edelleen samalta kuin alkuvuonna.

Eikö kesällä valmiiksi tulemisen aikataulu siis pitänyt? No, mehän emme missään vaiheessa sanoneet, minkä pallonpuoliskon kesää me tarkoitimme. Eteläisellä pallonpuoliskolla kesä on vasta alkamassa…

Leikki sikseen. Tekniikan Maailman verkkosivuston uudistustyö on edistynyt koko vuoden, ja nyt ollaan jo hyvin pitkällä.

Saimme kuin saimmekin kesällä valmiiksi ensimmäisen version uudistuneesta Tekniikan Maailman digilehdestä, joka alkaa ilmestyä viikottain. Olemme jo kesäkuusta lähtien julkaisseet verkossa viikottaista Tekniikan Maailmaa. Painettu lehti ilmestyy 23 kertaa vuodessa, mutta nyt myös lehden ilmestymistä edeltävänä keskiviikossa verkossa ilmestyy digitaalinen Tekniikan Maailma, jossa on noin puolet tulevan lehden aineistosta sekä pelkästään verkossa ilmestyviä juttuja.

Nämä uudenlaiset digilehdet löytyvät Tekniikan Maailman beta-sivustolta, joka on ollut käytettävissä nykyisen sivuston rinnalla osoitteessa beta.tekniikanmaailma.fi kesästä lähtien. Tälläkin hetkellä vinkkaamme sivustollamme, että kannattaa käydä tutustua uuteen palveluumme siellä.

Syksyn mittaan beta-sivustollamme on tapahtunut muutakin: olemme aivan äskettäin saaneet valmiiksi uudistuneen arkistomme, hakutoiminnallisuutta on parannettu, ja olemme julkistaneet ensimmäisen version testivoittajat-osiostamme, jota on tarkoitus laajentaa testipankki- ja koeajo-osiolla.

Tietysti myös ”konepellin” alla on tapahtunut paljon. Uudistusta kanssamme toteuttaneen Vincitin ja Aste Helsingin kanssa taustajärjestelmiä on optimoitu ja sivusto rakennettu niiden päälle täysin uusilla tekniikoilla. Tämä mahdollistaa palvelun nopeamman toiminnan ja monipuolisten uusien palveluiden rakentamisen.

Työn alla on kuitenkin vielä yksi keskeinen asia: keskustelut ja kommentointi. Beta-sivustolla ei ole vielä mahdollista kommentoida artikkeleita, ja keskustelufoorumimme ei ole vielä valmis. Näiden ominaisuuksien rakentaminen on käynnissä, ja lisäksi meidän pitää tietysti saada siirrettyä vanhat keskustelut ja kommentit uuteen ympäristöön.

Kun ne saadaan valmiiksi, nykyinen beta-sivusto käännetään ensisijaiseksi sivustoksi. Vanha sivusto toimii sen rinnalla vielä hetken, mutta ennen pitkää se jää historiaan. Tämänhetkisen arvion mukaan uusi palvelu napsahtaa ensisijaiseksi palveluksi ja pääsee pois betasta marraskuun aikana. (Ja kyllä, vuoden 2018 marraskuun aikana.) Sen tarkemmin en uskalla vielä luvata, koska näiden asioiden aikataulujen lupaileminen ei yleensä johda mihinkään hyvään.

Mutta jos käytte beta.tekniikanmaailma.fi:ssä, siellä on jo nähtävissä lähes kokonaan se, miltä uuden palvelun ensimmäinen versio näyttää – vain keskustelut ja kommentoinnit puuttuvat.

Kehitystyö ei tietenkään lopu marraskuussakaan, vaan palveluun rakennetaan jatkossakin lisää uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi hakutoimintoa aiotaan kehittää edelleen.

Kuten tavallista, kaikki palaute on tervetullutta. Palautetta voi jättää täällä.