Tulevan kauden uusien moottoripyörien piirteet voi tiivistää aakkosten mukaan sanoilla: ajomukavuutta, leuhkaa ulkonäköä, suorituskykyä ja turvallisuutta. Vuosimallin 2004 moottoripyörien kirjava kimara sisältää todella jokaiselle jotain, ja nimenomaan uutta. Vaikka valtaosa tulevan kauden uutuuksista oli jo hyvän aikaa ollut esillä esimerkiksi internetsivuilla, olivat useimmat uutuudet ensi kertaa elävänä suomalaisen yleisön edessä Helsingin Messukeskuksessa.

Helsingin moottoripyöränäyttely on ajan saatossa muodostunut kauden ensimmäiseksi ”kokoontumisajoksi”, jonne tullaan pitkänkin matkan takaa eri puolilta maata tapaamaan tuttuja ja samalla tutustumaan uusimpiin moottoripyöriin. Näissä puitteissa 35. Helsingin MP-näyttely käynnisti jälleen tulevan ajokauden, ja millä tavalla! Edes vuosikymmenen lumimyrsky ei estänyt 51 440 näyttelyvierasta tutustumasta uusiin moottoripyöriin, skoottereihin ja ajovarusteisiin. Tarjolla oli lisäksi muun muassa lukuisia, ajokauden alkuun sopivia moottoripyörän käsittelyn ”kertausharjoituksia” ja vastaavia palveluja.

Maahantuojien haastattelujen tuloksena tuleva kausi näyttää valoisalta. Ennakkomyynti on sujunut hyvin, eli näkymät ovat viime vuoden kaltaiset. Totuuden nimessä on sanottava, että vuosi 2003 oli moottoripyöräkaupan osalta poikkeuksellisen hyvä.

Suuri syy etenkin isojen moottoripyörien myynnin kasvuun oli viime kevään ajoneuvoverouudistus. Sen myötä isojen moottoripyörien hinnat laskivat hyvinkin tuntuvasti. Tämä edesauttoi ostopäätöksiä ja myynti oli sen mukaista. Kevytmoottoripyörien alhaisemman verokannan vuoksi veromuutos ei vaikuttanut näissä yhtä voimakkaasti vähittäishintoihin. Tosin kevareitakin myytiin viime vuonna kappalemääräisesti hyvin. Kevareita rekisteröitiin 1 111 kappaletta, eli 17,8 prosenttia 6 264 kappaleen kokonaismäärästä.

Tilastojen valossa moottoripyörien määrä on kasvanut huimin askelin etenkin vuodesta 2000 lähtien. Rekisterissä on tällä hetkellä noin 129 000 moottoripyörää, kun vuonna 1997 luku oli reilut 68 000.

Maahantuojien edustaja Sebastian Sundman totesikin MP 2004 -näyttelyn avajaisissa moottoripyöräkannan olevan sitä luokkaa, että ilman suurempia taloudellisia mullistuksia maltillinenkin kannan uusiutuminen pitää alan näkymät valoisina.

”Jo viiden prosentin kokonaiskannan uusiutuminen tarkoittaa viime vuoden yli 6 200 uuden moottoripyörän myyntiä”, Sundman tiivisti.

(Tiivistelmä Alan Bridgerin artikkelista TM 4/04, s. 114-115)