Tutkijat ovat havainneet supermassiivisen mustan aukon 13 miljardin valovuoden päässä.

Massaltaan 800:aa miljoonaa oman Aurinkomme massaa vastaava musta aukko on varhaisin tuntemamme musta aukko. Se on syntynyt vain 690 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Tutkijoita hämmästyttää, miten se pystyi keräämään niin valtavan massan kosmologisesti ajatellen niin lyhyessä ajassa. Massaltaan se on yhtä suuri kuin monet myöhemmin muodostuneet supermassiiviset mustat aukot. Tämä viittaa siihen, että sen ympärille oli muodostunut suurikokoinen galaksi jo universumin varhaisessa vaiheessa.

J1342+0928-nimisen mustan aukon synnyttämä kirkas säteily näkyy Maahan asti pienenä tähtimäisenä pisteenä. Tällaiset galaksit tunnetaan kvasaareina eli kvasistellaarisina objekteina.

Kvasaarit ovat universumin kirkkaimpia kappaleita. Ne voivat säteillä jopa tuhansia kertoja enemmän valoa kuin suurikokoiset galaksit.

Tutkijoiden mukaan J1342+0928:n suuri ikä voi tarjota meille tärkeää tietoa universumin alkuajoista ja etenkin ”ionisaation toisena aikakautena” tunnetusta epookista, jolloin ensimmäiset tähdet ja kvasaarit muodostuivat ja maailmankaikkeus täyttyi valolla.

”Ionisaation toinen aikakausi oli universumin viimeinen merkittävä muutosvaihe. Astronomian tutkijoille se on ollut eräänlainen raja-alue”, toteaa Carnegie Mellon -yliopiston tutkija Eduardo Bañados.

13 miljardin valovuoden päässä sijaitsevasta kvasaarista säteilevää valoa analysoituaan tutkijat huomasivat, että merkittävä osuus avaruudesta sen ympärillä koostuu varautumattomista vetyatomeista. Tämä on osoitus siitä, että vetyatomien uudelleen ionisoituminen tapahtui vasta verrattain myöhään.

Tutkijoiden arvion mukaan nyt löydettyä kvasaaria vastaavia galakseja on kaikkiaan 20–100.

”Parhaillaan rakenteilla olevien seuraavan sukupolven observatorioiden myötä voimme odottaa useita vastaavia jännittäviä löytöjä varhaisen universumin ajalta lähivuosina”, Nasan Jet Propulsion Laboratoryn Daniel Stern toteaa.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää Carnegie Mellon -yliopiston tiedotteessa.