Kiina ohitti Yhdysvallat ensi kertaa tiedejulkaisujen määrässä vuonna 2016. Kiina julkaisi yli 426 000 ja Yhdysvallat 409 000 tutkimusta. EU:n alueella julkaistiin kaikkein eniten, 614 000 tutkimusta vuonna 2016. Tiedot käyvät ilmi Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (NSF) tuoreesta tilastosta.

”Yhdysvallat on edelleen johtava globaali toimija tieteen ja teknologian saralla, mutta maailma on muuttumassa. Muiden kansallisuuksien osuus tiedejulkaisuista lisääntyy väistämättä”, kommentoi NSF:n edustaja, geofyysikko Maria Zuber tiedelehti Naturessa.

Intiassa julkaistujen tutkimusten määrä ohitti tieteen ja teknologian huippumaana pidetyn Japanin.

Ruotsalaisia ja sveitsiläisiä tutkimuksia siteerataan maailmalla eniten NSF:n tilaston mukaan. Yhdysvallat jäi kolmanneksi, Euroopan unionin alueelle kirjattuihin tutkimuksiin viitattiin neljänneksi eniten ja Kiina jäi viidenneksi. Julkaisu jättää avoimeksi sen kysymyksen, miksi osa tiedejulkaisuista on epäloogisesti kirjattu EU:n alueelle ja osa maittain.

Yhdysvallat käytti maailmassa eniten rahaa tutkimukseen, noin 500 miljardia dollaria vuonna 2015. Rahoitus säilyi samalla tasolla kuin aiempinakin vuosina.

Kiina rahoitti tutkimusta 400 miljardilla samana vuonna, ja tieteen rahoitus on viime vuosina ollut nousussa.

Vikasuuntaan kulkeva trendi lisää amerikkalaisasiantuntijoiden huolta amerikkalaisen tieteentekemisen tilasta.

”Trendi kulkee Yhdysvalloissa nyt väärään suuntaan”, toteaa Mark Muro Brookings Institutionista, joka on Washingtonissa sijaitseva ajatushautomo.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että naiset sekä etnisiin vähemmistöihin kuuluvat ovat edelleen aliedustettuina tutkijoiden keskuudessa. Kaikkia kykyjä ei siis edelleenkään saada käyttöön Yhdysvalloissa, ja monen lahjakkaan yksilön kehitys voi tyssätä alkuunsa, sillä perusopetuksen laatu vaihtelee paljon kouluittain.