Euroopan avaruusjärjestö ESA julkisti torstaina uusia Hubble-avaruusteleskoopin ottamia kuvia, joista paljastuu tuhansia ennen tuntemattomia galakseja.

Kuvissa mielenkiintoista on se, että niissä on käytetty eräänlaisina linsseinä kaukaisia galaksijoukkoja.

Galaksijoukot ovat maailmankaikkeuden massiivisimpia objekteja. Suuren massansa ansiosta ne luovat valtavan painovoimakentän, joka taivuttaa niiden takaa tulevaa valoa. Näin teleskooppi pystyy ikään kuin näkemään galaksijoukkojen taakse.

Alla oleva uusi kuva paljastaa, miltä tämä käytännössä näyttää. Siinä näkyy tuhansia ennen näkemättömiä galakseja. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)

Kuvassa keskellä on Abell 370 -niminen galaksijoukko, jossa on satoja galakseja lähellä toisiaan. Nämä galaksit ja niiden yhteydessä oleva pimeä aine luovat jättimäisen painovoimakentän.

Tämä painovoimakenttä taivuttaa niiden takaa tulevaa valoa ja toimii eräänlaisena suurennuslasina. Mitä suurempi painovoima, sitä voimakkaampi linssi. Abell 370 on niin suuri, että se pystyy paljastamaan takaansa galakseja, joita edes Hubble ei pystyisi normaalisti nälemään.

Kuvassa näkyy Abell 370:n galakseja: kirkkaimmat valkokeltaiset sisältävät satoja miljardeja tähtiä. Pienemmät sinertävät galaksit ovat Linnunradan kaltaisia spiraaligalakseja, joissa on nuorempi tähtiä.

Abell 370:n takana olevat galaksit näkyvät valoviivoina. Kaikkein näyttävin on lempinimeltään Lohikäärme (kuvassa ylhäällä), koska se muistuttaa kiinalaista lohikäärmettä. Kuva koostuu viidestä kuvasta, joka on otettu samasta spiraaligalaksista. Gravitaatiolinssi on suurentanut ja venyttänyt galaksia.

ESA on käynnistänyt hankkeen, joissa se tutkii tällaisia galaksijoukkoja ja niiden takana olevia avaruuden alueita. BUFFALO-nimisen hankkeen tarkoitus on saada lisää tietoa galaksien synnystä.