Nykyään on helppo ajatella, että sähkö tulee töpselistä ja internet wlan-tukiasemasta.

Asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Meidän itsestäänselvyytenä pitämämme asiat vaativat toimiakseen massiivisen infrastruktuurin. Esimerkiksi maailman datakeskusten välillä merenpohjassa kulkee yli miljoona kilometriä kaapelia, mikä mahdollistaa sen, että voit pitää Facebookissa yhteyttä maapallon toisella puolella asustavaan ystävääsi.

Britannian kuninkaallisten ilmavoimien komentaja Marshall Peach varoittaa, että kriisin sattuessa Venäjä voi yrittää katkoa näitä merenalaisia tietoliikenneyhteyksiä Nato-maiden välillä. Tällainen toiminta oli yksi Venäjän ensimmäisiä toimia Krimin kriisin alussa.

Alkuvuodesta 2017 merenalaisia datakaapeleita oli maailmanlaajuisesti noin 430. Niiden yhteispituus on noin 1,1 miljoonaa kilometriä. Datakaapelit ovat tyypillisesti noin puutarhaletkun paksuisia.

Peachin mukaan venäläisten alusten on toistuvasti nähty pyörivän esimerkiksi Atlantin valtameren pohjassa olevien datakaapeleiden yläpuolella.

”Vaurautemme ja elämäntapamme mahdollistavat merenalaiset kaapelit ovat uuden riskin alla. Niiden häiritseminen tai tuhoaminen vaurioittaisi välittömästi niin kansainvälistä kaupankäyntiä kuin internetiä kokonaisuudessaan”, Peach toteaa.

Tuoreen raportin mukaan 97 prosenttia maailmanlaajuisesta kommunikaatiosta kulkee näiden kaapeleiden välityksellä. Niiden välityksellä kulkee myös kymmenen miljardia dollaria päivässä.

The Guardian huomauttaa, että merenalaisten kaapelien yllä liikkuvat venäläisalukset saattavat harrastaa vain vakoilua pyrkimällä kaappaamaan kaapeleiden läpi kulkevaa informaatiota.

Peachin varoitus on vastareaktio suunnitelmille pienentää Britannian laivastoa. Hänen mukaansa Ison-Britannian ja Naton täytyy pystyä vastaamaan Venäjän merellisen sodankäynnin kaluston määrän kasvuun.

”Uusien alusten ja sukellusveneiden lisäksi Venäjä jatkaa epätavanomaisen ja informaatiosodankäynnin kehitystä. Tämän vuoksi myös Ison-Britannian ja sen liittolaisten täytyy kehittää merellisiä voimiaan.”

Suuret teknologiajätit ovat ottaneet viime vuosina yhä suurempaa roolia datakaapeleiden rakennusprojekteista. Facebookin ja Microsoftin Marea-yhteistyöprojektin 6 600 kilometriä pitkän kaapelin lasku valmistui syyskuussa 2017. Sen käyttöönoton on määrä tapahtua ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Marean kapasiteetiksi ilmoitetaan 160 terabittiä sekunnissa. Se mahdollistaa esimerkiksi 71 miljoonan full hd -elokuvan samanaikaisen suoratoiston.

Aiheesta kertoo The Guardian. Merenalaisista tietoliikenneyhteyksistä lisää TeleGeography-sivustolla.