Euroopan unionissa on otettu käyttöön yhtenäiset liikennepolttoaineiden merkinnät. Huoltoasemilla tulee siis jatkossa näkymään vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia, yleiseurooppalaisia merkintöjä.

Asetus astuu voimaan tänään 12. lokakuuta 2018. Vastaavat merkinnät edellytetään myös kaikkiin uusiin ajoneuvoihin, Trafi kertoo tiedotteessaan.

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus.

Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, ns. uuden sukupolven dieseliä.

Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi:

”On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta”, painottaa Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

Kuikan mukaan B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta sekaannuksia merkintöjen ei pitäisi aiheuttaa – ovathan vanhat kansalliset merkinnät edelleen tallella.

”Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta”, Kuikka kannustaa.

Ehdotonta hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa, sillä niiden avulla voi helposti varmistaa tankkaavansa sopivaa polttoainetta vieraammankin näköisiä merkintöjä omaavilla huoltoasemilla.

Uusissa autoissa merkinnät tulevat polttoaineen täyttöaukon luukkuun. Uusi standardi koskee kaikkia tieliikenteessä käytettäviä polttomoottori- ja hybridiautoja, jotka otetaan käyttöön 11.10.2018 jälkeen, Autoalan tiedotuskeskuksen tiedotteessa kerrotaan.

EU-maiden lisäksi merkinnät otetaan käyttöön Norjassa, Sveitsissä, Islannissa, Liechtensteinissa, Makedoniassa, Serbiassa ja Turkissa.