Japanin Hokkaidon saarta koeteltiin toden teolla syyskuun 6. päivänä tänä vuonna. Ensin Jebi-taifuuni runteli Hokkaidon eteläpuolta, ja pian sen jälkeen saarta ravisutti maanjäristys, jonka magnitudi oli 6,6.

Maanjäristyksen keskuspiste oli lähellä Tomakomain kaupunkia.

Järistys oli suhteellisen lähellä maanpintaa, vain 35 kilometrin syvyydessä. Järistyksen voima laittoi liikkeelle alueella jopa satoja maanjäristyksiä.

Alla on kaksi Nasan tiistaina julkistamaa satelliittikuvaa, joista ensimmäinen on otettu heinäkuun 26. päivänä vuonna 2017.

Alla olevan kuvan puolestaan otti Landsat 8 -satelliitilla oleva Operational Land Imager -instrumentti syyskuun 15. päivänä tänä vuonna.

Kuvassa näkyy satoja maanvyöryjä mäkisellä alueella Abiran itäpuolella.

Sheffieldin yliopiston geologi Dave Petley kertoo blogissaan, että suurin osa vyöryistä näyttää lähteneen liikkeelle rinteiden huipuilta, mikä viittaa siihen, että ne johtuvat maanjäristyksestä. Vyörymät näyttävät olevan suhteellisen matalia.

Asiantuntijat arvioivat, että tällä alueella maaperässä on paljon huokoista vulkaanista hohkakiveä, joka voi kastuessaan tulla melko liukkaaksi. Tämä voi selittää, miksi alueella tapahtuu niin helposti maanvyörymiä.

Oheisessa Facebook-päivityksessä on lisää videoita järistysalueelta, ja lisää kuvia löytyy Petleyn blogista.