Tekniikan Maailma kertoi viime viikolla vallankumouksellisesta hammasharjasta, joka lupaa puhdistaa hampaat vain kymmenessä sekunnissa.

University of Alabama at Birminghamin tutkijat ovat nyt vielä vallankumouksellisemman löydön jäljillä.

Tutkijat tiedottavat kehittäneensä yhdisteen, joka estää (tai ainakin hidastaa) reikien muodostumista. Inhibiittorina toimiva molekyyli estää keskeisen hampaiden reikiintymistä aiheuttavan bakteerin, Streptococcus mutansin tahmean hampaiden pintaan kiinnittyvän biofilmin muodostumisen.

Hammaskiillettä maitohapolla syövyttävä S. Mutans on tutkijoiden mukaan hampaiden terveydelle sama kuin ”jakoavaimen iskeminen rataskoneistoon.”

#G43-niminen yhdiste vähensi hammaskariesta merkittävästi rottakokeissa, joissa rottien ruokavalio oli kariekselle otollinen.

”Yhdisteemme on lääkkeenomainen, bakteereita tappava, helposti syntetisoitava ja hyvin potentti. Se on erinomainen kandidaatti terapeuttiseksi lääkkeeksi, jonka tavoitteena on estää ja hoitaa hammaskariesta”, tutkijat kirjottavat.

Vuonna 2015 ilmestyneessä Global Burden of Disease -tutkimuksessa todettiin 2,3 miljardin aikuisen kärsivän karieksesta.

Tutkijat toteavat olemassaolevien menetelmien, kuten hampaiden harjaamisen ja suuveden käytön poistavan suun bakteereja umpimähkään ja rajallisesti.

”Jos meillä on jotain, jolla voimme valikoidusti poistaa bakteerien kyvyn muodostaa biofilmejä, olisi se valtava edistysaskel suun terveyden hoidossa.”

Artikkeli on julkaistu 11.8 klo 11.48 ja sitä on päivitetty 11.8 klo 14.10. Streptococcus mutans on bakteeri.