Uusiseelantilainen tutkimusryhmä on huomannut yllätyksekseen, että Antarktiksen eli Etelämantereen suurin jäähylly ei sula vaan itse asiassa jatkaa jäätymistään.

Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten hyllyn alaiset merivirrat vaikuttavat jäähyllyyn ja miten aikaisemmat ilmastonmuutokset ovat siihen vaikuttaneet. Tätä tarkoitusta varten pinta-alaltaan Ranskan kokoiseen jäähyllyyn porattiin kaksi reikää kuumalla vedellä.

Yli 335 metrin syvyyteen lasketut tutkimuslaitteet paljastivat, että jäähylly voi hyvin ja uutta jäätä muodostuu edelleen hyllyn pohjaan.

”Se räjäytti tajuntamme”, tutkimuksen johtaja Christina Hulbe kertoo National Geographicille.

Tutkijat jättivät mittalaitteet reikien pohjaan, jotta he pystyvät seuraamaan jäähyllyn ja sen alaisten merivirtojen kehitystä seuraavien vuosien aikana.

Tutkimus oli poikkeuksellinen, sillä Rossin jäähyllyyn on porattu reikiä vain kaksi kertaa aikaisemmin, vuosina 1977 ja 2015.

Antarktista ympäröivät kelluvat jäähyllyt toimivat puskureina jäätikön ja meren välillä. Ne suojaavat mannerjäätikköä lämpimiltä merivirroilta, ja niiden katoaminen nostaisi merenpinnan tasoa useilla metreillä mannerjäätikön sulaessa.

Katso National Geographicin video alta: