Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyvin huolissaan salaperäisestä ja nimeämättömästä venäläissatelliitista, jonka liikkeet ovat ”hyvin epätavallisia”, kertoo Science Alert -sivusto.

”Emme ole varmoja siitä, mikä se on, eikä meillä ole keinoja todentaa sitä”, sanoi Yhdysvaltain asevalvontaviraston apulaisministeri Yleem D.S. Poblete Sveitsin Genevessä tiistaina järjestetyssä YK:n aseistariisuntatapaamisessa.

”Venäjän aikomukset satelliittiin liittyen ovat epäselviä ja tämä on selvästi hyvin huolestuttava kehityssuunta. Näyttäisi siltä, että ’avaruuslaitevalvojaksi’ julistetun aluksen liikkeet ovat hyvin epätavallisia ja olemme siitä huolissamme”, Poblete jatkoi.

Apulaisministeri ei nimennyt, mistä tietystä oudosti käyttäytyvästä satelliitista on kysymys. Jotkut kutenki uskovat, että hän saattoi puhua pienestä Kosmos 2521 (Sputnik Inspektor) -satelliitista.

Kyseinen alus irtaantui suunnitellusti omille teilleen Kosmos 2519 -emoaluksestaan viime vuoden elokuussa. Emoalus lähti avaruuteen tiettävästi viime vuoden kesäkuussa.

Poblete taas puhui Venäjän viime vuoden lokakuussa, ei elokuussa, käyttöön ottamasta kohteesta, jota Venäjä on kuvaillut ’avaruuslaitevalvojaksi’.

Toiminnaltaan poikkeavasta satelliitista aiheutuvaa huolta tarjotaan esimerkkinä niin sanottujen ”kasvavien uhkien” listalle, joista Yhdysvaltain asevoimien suunnitellun kuudennen puolustushaaran, United States Space Forcen eli vapaasti suomennettuna USA:n ”avaruusvoimien” tai ”avaruusjoukkojen” tulisi huolehtia.

”Sen kiertoradalla havaittu liikehdintä oli epäjohdonmukaista verrattuna mihinkään aiemmin nähtyyn kiertoradalta käsin tehtävään tutkiskeluun tai avaruuden tilannekatsaustoimintaan, mukaan lukien Venäjän muut satelliittitarkkailutehtävät”, Poblete totesi Geneven tapaamisessa.

Oli kyseessä mikä tahansa alus, apulaisministeri sanoi, että on liian riskialtista luottaa Venäjän hallituksen sanaan.

”Venäläiset virkatoverimme tulevat kiistämään sen, että heidän järjestelmänsä olisivat tarkoituksellisesti vihamielisiä”, jatkoi Poblete.

”On vaikea määritellä kohteen todellinen tarkoitus vain tarkastelemalla sitä sen kulkiessa kiertoradalla, mikä johtaakin kysymykseen: onko tässä tarpeeksi tietoa sen todentamiseksi ja arvioimiseksi, että onko kiertoradalla testattu asetta vai ei? Yhdysvallat ei usko, että on”, Poblete tuumi.

Vaikka mitään muita todisteita ei ”hyvin epätavallisen liikehdinnän” lisäksi ole siitä, että satelliitti olisi jonkinlainen avaruusase, Yhdysvaltojen on tyydyttävä kohteen etätarkkailuun ulkoavaruuden sopimuksen ja sen ala-artiklojen nojalla.

Geneven tapaamiseen osallistunut Venäjän vanhempi diplomaattiedustaja Alexander Deyneko tyrmäsi Pobleten puheet ja kertoi uutistoimisto Reutersille, että lausunnot olivat ”epäilyksiin ja luulemuksiin perustuvia panettelevia syytöksiä”.