Maailmassa on kylmän sodan aikana ja sen jälkeen ollut käytössä tuhansia ydinkärjellä varustettuja ohjuksia. Määrä on niin suuri, että jonkin karmean Murphyn lain muunnelman pitäisi sanella, että jossain vaiheessa jollekin niistä olisi sattunut iso onnettomuus.

Mutta ei. Tiettävästi yksikään ydinpommi tai ydinohjus ei ole vuosikymmenien aikana räjähtänyt vahingossa.

Tämä ei tarkoita, etteikö läheltä piti -tapauksia olisi ollut useitakin. Yhdysvaltainen Bette County Post -lehti on laajassa reportaasissaan kertonut ensimmäistä kertaa tietoja yhdestä tällaisesta tapauksesta, joka tapahtui vuonna 1964, eli 53 vuotta sitten.

Onnettomuus tapahtui Yhdysvalloissa Etelä-Dakotan osavaltiossa sijaitsevassa armeijan ylläpitämässä ohjussiilossa. Ohjussiilo oli yksi monista, joissa pidettiin laukaisuvalmiina niin sanottuja Minuteman-ohjuksia. Ohjukset oli tarkoitettu ydinsotaa varten, ja niiden tuhovoima olisi ulottunut Yhdysvalloista Neuvostoliittoon alle puolessa tunnissa.

Bette County Post kirjoittaa, että onnettomuudesta kerrottiin ensimmäistä kertaa hallituksen julkistamassa raportissa vuosia sen tapahtumisen jälkeen. Tuolloin tapauksesta kerrottiin kuitenkin vain seitsemän virkkeen verran raportissa, joka kertoi yleisemmin onnettomuuksista ydinaseiden kanssa.

Lehti on saanut haltuunsa laajoja arkistoaineistoja ja haastatellut muun muassa miestä, joka toimi tuolloin armeijan ohjushuoltojoukoissa.

Yksityiskohtaisessa kuvauksessaan lehti kertoo, että kaksi ohjusta huoltamassa ollutta ihmistä oli käyttänyt väärää työkalua, minkä vuoksi ohjuksessa oli tapahtunut oikosulku ja koko ydinkärjen sisältänyt ohjuksen kärki oli pudonnut lähes 25 metriä syvän Lima-02-nimisen ohjussiilon pohjalle.

Siilo sijaitsi noin 100 kilometeriä luoteeseen Ellsworthin ilmatukikohdasta.

Lima-02 oli yksi 150:stä teräksisestä ja betonisesta siilosta, joita alueella oli ja joissa oli Minuteman-ohjuksia. Ohjukset olivat 17 metriä pitkiä ja painoivat lähes 30 tonnia täynnä polttoainetta ollessaan. Ohjus ylsi yli 20 000 kilometrin huippunopeuteen.

Jokaisen ohjuksen kärjessä oli ydinkärki, joka oli monta kertaa voimakkaampi kuin Yhdysvaltojen Japaniin toisessa maailmansodassa pudottamat ohjukset.

Kaksi ohjuksia huoltanutta työntekijää teki Lima-02:n kohdalla pieneltä vaikuttavan virheen. Vaihtaessaan sulakkeita turvahälytysrasiaan työntekijällä ei ollut oikeanlaista työkalua, jolla sulakkeita oli tarkoitus irrottaa. Sen sijaan hän käytti ruuvimeisseliä vääntääkseen sulakkeen irti paikaltaan.

Kun sulakkeen laittoi takaisin, sen olisi pitänyt päästää klik-ääni. Yhden sulakkeen vaihdon yhteydessä tuota ääntä ei kuulunut. Työntekijä otti sulakkeen pois ja kokeili uudestaan – turhaan. Kolmannella kerralla työntekijän laittaessa sulaketta takaisin laukaisuputkessa tapahtui kovaääninen räjähdys.

Minuteman I -ohjus

Ilmeisesti ruuvimeisselin metalliosa oli koskettanut sulaketta ja sulakkeen maadoitettua metallinpidikettä, mikä oli aiheuttanut oikosulun ja johtanut sähköä ohjukseen paikkoihin, joihin sitä ei ollut tarkoitettu. Samanlainen ilmiö tapahtuu, jos koskee autolla autolla akun positiivista napaa ja samaan aikaan auton runkoa.

Koska ohjuksen jarruraketin johdot oli asennettu väärin, tämä johti ohjuksen kärjen alle olevan jarruraketin laukaisemiseen. Tämä synnytti ohjuksen kärjen alle painetta, jonka seurauksena koko ohjuksen kärki irtosi ja putosi ohjussiilon lattialle. Matkalla se törmäsi myös kahdessa kohtaa itse ohjukseen. Vahinkoa ei kuitenkaan syntynyt niin paljon, että ohjus olisi räjähtänyt.

Bette County Journal on julkaissut oheisen kuvan Yhdysvaltain ilmavoimien raportista, jossa tilannetta kuvataan.

Accident diagram

Lehden haastattelemat asiantuntijat kertovat, että onni onnettomuudessa oli se, että oikosulku ei yltänyt ohjukseen asti vaan vain jarruraketteihin. Jälki olisi voinut olla paljon pahempaa.

Onnettomuus käynnisti ison sotilasoperaation, jonka aikana epäiltiin mahdollista ”rikkinäistä nuolta”, joka on sotilastermi ydinaseeseen liittyvälle onnettomuudelle.

Pelastusoperaatiossa siilon pohjalle pudonnut ohjuksen kärki päädyttiin lopulta nostamaan isolla verkolla, kun toimenpidettä oli ensin harjoiteltu toisessa ohjussiilossa muutaman kerran.

Kyseiset ohjussiilot otettiin pois käytöstä vuonna 1991, ja lähes kaikki Etelä-Dakotan ohjussiilot on otettu käytöstä vuoteen 1996 mennessä. Nykyisin Lima-02-siilon kohdalla sijaitsee hunajatarja.

Yhdysvalloilla on kuitenkin edelleen 400 uudemman sukupolven Minuteman-ohjusta valmiina käytettäväksi. Yhteensä Yhdysvalloilla on käytössä tai varastossa noin 4 000 ydinkärkeä, minkä lisäksi noin 2 800 odottaa purkamista.

Tekniikan Maailma kirjoitti aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain ohjusjärjestelmien turvariskeistä, jotka liittyvät käytössä olevaan vanhanaikaiseen teknologiaan.

Ohjusjärjestelmä on viime vuosinakin kärsinyt teknologisista ongelmista: esimerkiksi lokakuussa 2010 jopa 50 Minuteman III -ohjusta katosi järjestelmistä F.E. Warren ilmatukikohdassa Wyomingissä, eivätkä sotilaat saaneet niihin yhteyttä.

Ilmavoimat kiisti tuolloin, että ongelmat olivat johtuneet hakkeroinnista, ja myöhemmissä tutkimuksissa ilmeni, että asejärjestelmäprosessoriin väärin asennettu piirikortti oli irronnut paikaltaan värinän ja lämmön vuoksi.

Päivitys 4.11. Täsmennetty ja korjattu tietoa Yhdysvaltain tämän hetken ydinkärkien määrästä. Kyse on ydinkärjistä, ei ydinohjuksista.