Turkkilaisen Van Yüzüncü Yıl -yliopiston arkeologit raportoivat sukeltajien löytäneen noin 3 000 vuotta vanhan linnan Vanjärven pohjasta, Turkista.

Linnoituksen uskotaan olleen osa Urartun valtakuntaa, jonka keskus Vanjärven alue oli. Valtakunnan kukoistusaika kesti noin 270 vuotta vuosina 860–590 ennen ajanlaskun alkua. Linna levittäytyy sukeltajien mukaan noin kilometrin kokoiselle alueelle.

Valtakunnasta on jäänyt jäljelle useita pinnan yläpuolella olevia rakennelmia, joiden parissa arkeologit työskentelevät tälläkin hetkellä. Asiantuntijat eivät kuitenkaan uskoneet, että muinaisen sivilisaation jäänteitä voisi löytyä myös pinnan alta.

”Huhuja pinnanalaisista rakennelmista oli liikkeellä, mutta arkeologit ja museon virkailijat sanoivat, ettemme löytäisi järvestä mitään”, kertoo sukellustiimin johtaja Tahsin Ceylan turkkilaiselle Daily Sabahlehdelle.

”Linnan löytäminen veden alta oli ihmeellinen löytö. Seuraavaksi arkeologit tulevat paikalle selvittämään sen historiaa ja tarjoamaan siitä tarkempaa tietoa.”

Sukeltajat eivät osaa tällä hetkellä sanoa, kuinka suuri osa linnakkeesta on hautautunut järven pohjasedimenttiin. Näkyvästi sen muurit ylettyvät noin 3–4 metriin pohjasta.

Löytö on osoitus siitä, että Vanjärven vedenkorkeus on vaihdellut sadoilla metreillä vuosituhansien aikana. Se voi siis kätkeä pintansa alle vieläkin suurempia salaisuuksia.

Ceylan, joka kertoo saapuneensa Vanjärvelle alun perin etsimään Vanjärven hirviötä, on tutkimusryhmineen tutkinut järveä jo yli vuoden ajan. Tutkimus on osoittautunut hedelmälliseksi.

Viime vuonna ryhmä raportoi löytäneensä järven pohjasta neljän kilometrin alueelle levittyvän neliönmuotoisen stalagmiittimuodostelman sekä Seldžukkien valtakunnan aikaisia hautakiviä.

Aiemmin tänä vuonna tiimi löysi järven pohjasta Turkin sodan aikaisen venäläisen rahtialuksen, jonka uskotaan uponneen vuonna 1948.

Aiheesta kertoo National Geographic.