Hepatiitti B -virus on piinannut ihmiskuntaa paljon pitempään kuin aiemmin on luultu. Uusimmissa analyyseissa sitä on löydetty 4 500 vuotta sitten eläneiden ihmisten luiden dna:sta.

Tähän asti tieto sairautta aiheuttavan viruksen menneisyydestä on ollut hataraa. Varmin tieto oli 450 vuotta sitten kuolleen italialaislapsen luista, ja sekin tulos varmistui vasta tänä vuonna.

Kaksi tutkijaryhmää seuloi nyt näytteitä 304 ihmisestä, jotka olivat eläneet 200–7 000 vuotta sitten. Hepatiitti B:n perintötekijöistä löytyi jälkiä 25:ssä tapauksessa.

Cambridgen ja Kööpenhaminan yliopistojen tutkijat analysoivat dna:n sellaisia osia, joita oli aiemmin pidetty niin sanottuna roska-dna:na eli aineksena, joilla ei näytä olevan mitään virkaa. Tuloksia alkoi kertyä: viruksen reittejä pystyttiin jäljittämään paimentolaiskansoihin eri puolille Eurooppaa ja Siperiaa sekä Mongoliaan ja muualle Aasiaan.

Tutkimustuloksista odotetaan apua, kun tähän ja muihin virustauteihin etsitään entistä tehokkaampia rokotteita ja hoitokeinoja.

Tutkimuksissa löytyi kaksitoista eri versiota viruksesta, joista osaa tavataan nykyäänkin, ja osa on hävinnyt maailmasta. Osa viruksista on muuntunut matkan varrella.

”Muuntuminen on yhä ongelma. Tutkimus tarjoaa tietoa viruksen mahdollisista aiemmista mutaatioista. Osa niistä saattaa tulla takaisin”, pohtii professori Eske Willerslev Kööpenhaminan yliopistosta.

Tutkimustuloksista odotetaan apua, kun tähän ja muihin virustauteihin etsitään entistä tehokkaampia rokotteita ja hoitokeinoja. Pitkä aikajänne voi antaa tietoa, jota pelkästään nykyajan viruksia tutkimalla ei voida saada.

Tutkimukset julkaistiin Nature-lehden kahdessa erillisessä artikkelissa (tutkimus 1 ja tutkimus 2).

Hepatiitti 2 -virus aiheuttaa maksatulehduksen, joka pitkään jatkuessaan lisää maksakirroosin ja -syövän riskiä. Virus tarttuu veren ja sukupuoliyhteyden välityksellä sekä virusta kantavasta äidistä syntyvään lapseen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan maailmassa on noin 250 miljoonaa hepatiitti B:n eli HBV:n kantajaa, kertoo terveyskirjasto.fi-sivusto.