Tekniikan Maailma kertoi eilen Ranskan lintukannan romahtamisesta. Pensaskerttu, peltosirkku, kiuru sekä muut aiemmin tavalliset lajit ovat vähentyneet maassa ainakin kolmanneksella.

Tutkijat uskovat, että syy lintukadolle on hyönteisten vähentyminen tuholaismyrkkyjen käytön lisääntymisen seurauksena.

Ongelma ei kuitenkaan rajoitu vain Ranskaan. European Bird Census Councilin mukaan peltolintujen määrä 28 EU-maassa on puolittunut kolmessakymmenessä vuodessa. Suomessakin peltojen ja soiden lajien määrä on selkeästi vähentynyt.

The Guardianin haastattelemat asiantuntijat varoittavat, että lintujen katoaminen on merkki huomattavasti laajemmasta kriisistä, joka voi lopulta vaarantaa jopa oman lajimme.

”Olemme onnistuneet hävittämään neljänneksen kiuruista viidessätoista vuodessa. Se on todella, todella valtava määrä”, Ranskan kansallisen luonnonhistorian museon tohtori Benoit Fontaine kertoo.

”Jos kyseessä olisi ihmispopulaatio, sitä pidettäisiin merkittävänä asiana. Viljelysmaamme ovat muuttumassa aavikoiksi. Maanviljelyssä tarvitaan pölyttäjiä sekä maaperässä eläviä lajeja. Ilman niitä me lopulta kuolemme.”

Tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan lintukato on entisestään kiihtynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden ja etenkin kahden viimeisimmän kesän aikana.

Fontaine muistuttaa, että kaikki lintulajit ovat enemmän tai vähemmän riippuvaisia hyönteisistä, joita maanviljelijät käyttämillään kemikaaleilla tappavat.

”Jos 80 prosenttia lintujen ravinnosta katoaa, stabiilin populaation ylläpitäminen käy mahdottomaksi.”

Tutkijat painottavatkin valtioiden ja suuryritysten roolia lintukannan kehityksen käänteistämisessä ja hyönteismyrkkyjen käytön vähentämisessä.

Aiheesta kertoo The Guardian.