Ilmaston lämpeneminen on menneisyydessä johtanut ainakin joidenkin eläimien kutistumiseen. Tiedemiehet uskovat, että sama ilmiö saattaa tapahtua uudestaan.

New Hampshiren yliopiston tutkija Abigail D’Ambrosia varoittaa uudessa tutkimuksessaan, että tietyt nisäkkäät saattavat kutistua tulevaisuudessa, jos ilmastön lämpeneminen kiihtyy. Ihmistä kutistuminen ei koske.

Uuden tutkimuksen mukaan monet lämminveriset eläimet ovat kutistuneet maapallon historian ainakin kahdesti, kun hiilidioksiditasot ovat nousseet ja lämpötila kohonnut.

Esimerkiksi 54 miljoonaa vuotta planeetta lämpeni äkissti luonnollisesti, ja tuolloin eräs varhainen hevosen esimuoto pieneni 14 prosenttia, 7,7 kilosta 6,6 kiloon, kertoo Science Advance -lehdessä julkaistu uusi analyysi fossiilien hampaista.

Vasemmassa kädessä on hevosen esimuodon Arenahippuksen varhaisempi fossiilinäyte, oikeassa kädessä myöhäisempi fossiilinäyte.

Vasemmassa kädessä on hevosen esimuodon Arenahippuksen varhaisempi fossiilinäyte, oikeassa kädessä myöhäisempi fossiilinäyte.

”Ne olivat ehkä suunnilleen koiran kokoisia, ja sitten ne kutistuivat”, sanoo D’Ambrosia uutistoimisto AP:n mukaan. ”Ne ovat ehkä kutistuneet kissan kokoisiksi.”

Myös aiemmissa tutkimuksissa on löydetty merkkejä siitä, että ilmaston lämpeneminen on johtanut eläinten kutistumiseen. Myös nykyisin tiedetään, että lehmän kaltaiset eläimet kutistuvat ja tuottavat vähemmän maitoa pidempinä kuumina kausina.

Kutistumista voi selittää se, että pienempien eläinten on helpompi päästä hikoilemalla eroon liikalämmöstä, joten evoluutio suosii pienempiä eläimiä.