Puhelinoperaattorit vaviskaa! Perinteinen lankaverkon puhelintoiminta joutuu pian ahtaalle, mikäli internetiä hyödyntävät puhelut yleistyvät. Tietokoneen lisäksi tarvitaan vain mikrofoni, kuulokkeet ja laajakaistayhteys. Maailmalla suosituksi tulleella Skype-puheluohjelmalla pystyy puhumaan netin kautta toiselle jopa täysin ilmaiseksi. Soitot lankaverkon liittymiin tai kännykkänumeroihin ovat nekin kilpailukykyisiä.

VoIP (Voice Over Internet Protocol) -nettipuheluja on jo vuosia käytetty isompien yrityskonsernien, liikeketjujen ja kuntien palvelupisteiden välisessä puhelinliikenteessä. Tänä päivänä monet asiakaspalvelukeskukset ja call centerit siirtävät puheen internetin kautta vaikka ulkomaille, jossa työvoima on halvempaa. Eri toimipaikkojen välillä saattaa olla etäisyyttä satoja tai jopa tuhansia kilometrejä. Säästö voi olla merkittävä, sillä puhelut verkon sisällä ovat ilmaisia.

Skype valtaa maailmaa

Myös tietokoneharrastajien ja verkkopelaajien parissa pc:stä toiseen tapahtuvat internetpuhelut ovat olleet jo pitkään mahdollisia. Hitaita ja kalliita modeemiyhteyksiä ei vain ole kannattanut tuhlata puheluiden välittämiseen.

Kiinteähintaisten nopeiden laajakaistaliittymien yleistyminen myös kotitalouksissa on muuttanut tilanteen ihan toiseksi. Aina päällä olevasta nettiyhteydestä riittää hyvin kaistaa ja käyttöaikaa myös puheyhteyksille. Nettipuheluista ei edes tarvitse maksaa mitään ylimääräistä. Laajakaistaliittymän omistaja saa puhelintoiminnot ikään kuin kaupan päällisenä.

Skype on maailmalla erittäin suosittu uusi tietokoneohjelma, jonka avulla pystyy puhumaan internetin yli toisille saman ohjelman käyttäjille ilmaiseksi. Skypen kiinnostusta lisää se, että myös itse ohjelma on ilmainen.

Ottamalla käyttöön SkypeOut-toiminnon ja maksamalla ennakkoon ohjelmalla voi soittaa kohtuuhintaan myös matkapuhelimeen tai tavalliseen lankaverkon puhelimeen. Soitosta Suomen lankapuhelimeen peritään 3,3 senttiä ja matkapuhelimeen 19 senttiä minuutilta. Skypen aktiivisimmilla käyttöalueilla, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa soittaminen lankaverkon puhelimeen maksaa enää 2 senttiä minuutilta.

Skype julkisti puheluohjelmansa vasta reilu puolitoista vuotta sitten. Jotain ohjelman suosiosta kertoo se, että tällä hetkellä sitä on ladattu maailmanlaajuisesti jo yli 90 miljoonaa kertaa. Määrä kasvaa reilulla sadalla tuhannella päivässä. Jokaisella käyttökerralla ohjelmalla voi nähdä miljoonasta kahteen samanaikaista käyttäjää. Suomessakin Skypellä arvellaan olevan aktiivikäyttäjiä jo yli 120 000.

Alkuun minimikustannuksin

Ohjelman käyttöönotto on tehty aloittelijallekin helpoksi. Käyttäjän ei tarvitse muuta kuin ladata omalle tietokoneelle yrityksen verkkosivuilta Skype-ohjelma, jonka jälkeen hän voi välittömästi aloittaa soittelun muille saman ohjelman käyttäjille. Asennuksen päätteeksi rekisteröidään vain oma käyttäjätunnus, joka toimii jatkossa ikään kuin puhelinnumerona muille soittajille.

Skypeen siirtyjän ei tarvitse satsata edes kalliisiin käyttölaitteisiin. Ohjelman lisäksi tarvitaan vain kaiuttimet ja mikrofoni tietokoneeseen. Paras vaihtoehto on sangallinen headset eli kuuloke-mikrofiniyhdistelmä tai korvalle asetettava Bluetooth-kuuloke, jolloin molemmat kädet jäävät vapaaksi tietokoneen käyttöä varten. Satsaamalla kuulokkeisiin 10–20 euroa pääsee jo vallan hyvin alkuun.

Skype mahdollistaa tavalliseen puhelimeen verrattuna varsin poikkeuksellisia toimintoja. Puheenaikana on mahdollista samalla myös kirjoittaa tekstiviestejä, eli chattailla sekä vaihtaa erilaisia tiedostoja muiden verkossa olevien kanssa. Vastapuolelle voi välittää vaikka mielenkiintoisia nettilinkkejä, joista hän pääsee hiirellä klikkaamalla kyseiselle sivulle.

Luonnollisesti Skype-soitto-ohjelmaan voi kerätä myös tärkeimpien puhelintuttavien nimet. Ohjelman työkaluista pystyy helposti myös määrittelemään, kuka saa soittaa. Tarvittaessa ei toivotun henkilön puhelut voi estää kokonaan. Skypen avulla on mahdollista käydä myös puhelinneuvotteluja jopa viiden yhtäaikaisen käyttäjän kanssa.

Toimii hyvin kaikissa laitteissa

Kokeilumme mukaan Skype-puhelujen äänenlaatu on erinomainen – vähintäänkin gsm-puhelujen tasoa. Yhteyksissä ongelmana voivat olla korkeintaan internetiin liittyvät tiedonsiirto-ongelmat varsinkin SkypeOutilla matkapuhelimiin soitettaessa. Tietokoneelta toiselle puhutuissa puheluissa harvemmin enää esiintyy häiriöitä tai muita viipeitä.

Eniten äänenlaatuun vaikuttaa käytetty mikrofoni. Halvoilla muovisilla lelumikrofoneilla ja kuulokehäkkyröillä on turha odottaa hifi-luokan äänentoistoa. Usein ääni pyrkii särkymään, ja yhteyksiin sekoittuu helposti myös ylimääräistä hurinaa.

Käytössä olevalla laajakaistaliittymällä ei juuri ole vaikutusta puhelun laatuun. Kolmen käyttäjän kesken tehdyissä puhelussakaan ei ilmennyt minkäänlaisia vaikeuksia, vaikka käytössä olevat laajakaistayhteydet vaihtelivat neljännesmegaisesta aina kahdeksanmegaiseen saakka.

Monipuolisuudestaan huolimatta Skype varaa käytössä olevasta tietoliikennekaistasta vain murto-osan. Puhelut ovat yhteyden aikana myös salattuja, joten muut eivät pääse niitä kuuntelemaan. Skypen mukana koneelle ei ole ainakaan vielä havaittu tulevan mitään ylimääräisiä haittaohjelmia.

Skype-puheluohjelman käyttö ei rajoitu pelkästään Windows pc-tietokoneisiin. Ohjelma toimii myös Linux ja MacOS -käyttöjärjestelmällä varustetuissa koneissa. ”Skaippi” on mahdollista asentaa jopa pda-kämmenmikroihin, jolloin käyttö muuttuu vielä liikkuvammaksi. Puheyhteys laajakaistaverkkoon käy vaikka hotellissa tai nettikahvilassa olevan langattoman wlan-yhteyden kautta.

Maksutonta – toistaiseksi

On selvää, että ilmaiseksi ladattavasta ohjelmasta ja maksuttomista kahdenvälisistä laajakaistapuheluista huolimatta Skype-ohjelman takana olevan yrityksen täytyy jostakin kerätä rahaa elääkseen. Jatkossa luxemburgilainen Skype Technologies on tuomassa peruspuhelujensa rinnalle uusia palveluja, joita ei voi enää käyttää ilmaiseksi.

Tällä hetkellä yritys saa jo tuottoa SkypeOut-palvelusta. Skype on mukana myös laitekaupassa. Yhtiö kerää lisenssimaksuja brandinimensä käytöstä muun muassa kuulokkeiden ja puhelinlaitteiden myynnissä. Skype pyrkii aktiivisesti myös mukaan matkapuhelinviestintään. Päänavaus tällä rintamalla on jo tehty Motorolan kanssa.

Vielä tässä vaiheessa lankapuhelimesta tai matkapuhelimesta ei vielä kannata soittaa suomalaisen Skypen käyttäjälle. Yhtiöllä on kyllä muualla päin maailmaa olemassa maksullinen SkypeIn-palvelu: käyttäjä voi varata käyttöönsä numeron, johon pystyy soittamaan mistä tahansa puhelimesta. Lähimmät maat ovat Englanti ja Ranska, joissa palvelu on jo otettu käyttöön. SkypeIN-palvelun voi tietysti rekisteröidä internetin kautta käyttöönsä, mutta harva kaveri suostuu soittamaan kännykästään kalliita ulkomaan puheluja meikäläiselle Skype-käyttäjälle.

Muutoksen aika

Skypen lisäksi internet-yhteydellä toimivia puheluohjelmia löytyy toki muitakin. VoIP-puheluohjelmisto sisältyy esimerkiksi Microsoft Messengeriin, joka on valmiiksi asennettuna uusimpiin pc-tietokoneisiin. Erilaisia puheluohjelmia on käytetty pitkään hyödyksi myös verkkopeleissä.

Ilmaisia puheluja on vaikea vastustaa. Kahdenkeskiset, pc:ltä toiselle puhutut yhteydet venähtävät helposti ihan eri mittoihin, kuin tavallisella puhelimella soitettaessa – kännykkäpuheluista nyt puhumattakaan.

Ilmaisten nettipuheluohjelmien yleistyminen on myrkkyä perinteisille teleoperaattoreille, joille puhelujen minuuttihinnat toimivat päätulonlähteenä. Varmaa on, että internetin kautta välitettävät puhelut tulevat yleistymään niin yrityksissä kuin kotitalouksissakin. Nettipuhelut tuovat uutta liiketoimintaa myös perinteisille puhelinoperaattoreille, mikäli he vain haluavat olla mukana muutoksessa – ennen kaikkea hinnoittelemalla tavalliset lankapuhelut uudelleen.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 7/05, s. 20-23)