Intialaistutkijat ovat löytäneet Länsi-Intian Maharashtran osavaltiosta tuhansia muinaisia kivikaiverruksia, kertoo BBC.

Paikallisten arkeologien mukaan kyseiset kalliopiirrokset on kaiverrettu alustavien tutkimusten mukaan ainakin yli 12 000 vuotta sitten. He uskovat, että piirrokset sisältävät todistusaineistoa entuudestaan tuntemattomasta hävinneestä sivilisaatiosta.

Konkanin kallioisella rannikkoalueella sijaitsevien Ratnagirin sekä Rajapurin kaupunkien lähistöltä kivisiltä, mutta tasaisilta mäkikummuilta löytyneet piirrokset olivat suurimmilta osin mudan ja maa-aineksen peitossa tuhansien vuosien ajan.

(KUVA: Kuvakaappaus / Google Maps)

Muutamat jo ennen arkeologien tuloa esillä olleet piirrokset olivat joidenkin lähialueiden asukkaiden pyhiä palvontakohteita, ja niillä oli myös rooli paikallisessa kansanperinteessä.

Piirrokset kuvaavat eri eläimiä, lintuja, geometrisiä kuvioita sekä ihmishahmoja.

Tapa, jolla piirrokset on ”piirretty” kiveen ja niiden samankaltaiset yksityiskohdat muualta maailmasta löydettyjen kivikaiverrusten kanssa, saivat asiantuntijat sille kannalle, että ne on luotu esihistoriallisina aikoina ja että ne ovat mahdollisesti vanhimpien löydettyjen kivikaiverrusten joukossa.

Suurin kunnia löydöksistä kuuluu intialaiselle retkeilijäryhmälle, joka ryhtyi tosissaan etsimään piilossa olevia piirroksia tuhansia kilometrejä kävelemällä tutkiskeltuaan muutamaa piirrosta samalla alueella. Paikalliset asukkaat avustivat ryhmää tutkimusmatkan varrella.

Ryhmä löysi kalliopiirroksia 52 eri kylästä ja kylien lähialueilta. Vain viidessä kylässä tiedettiin piirroksista.

Maharashtran osavaltion arkeologiaviraston johtaja Tejas Garge kertoi BBC:lle, että piirrosten takana on muinainen metsästäjä–keräilijä-yhteisö, jolle maanviljely oli vieras käsite piirrosten aiheista päätellen.

Intialaisen Pune Deccan College Post-Graduate and Research Institute -instituutin tohtori ja taidehistorioitsija Shrikant Pradhan sanoi BBC:n haastattelussa, että alueen kalliotaiteessa on nähtävissä selviä vaikutteita muinaisen yhteisön jäsenten ympärillään näkemistä asioista. Pradhan on tutkinut piirroksia lähietäisyydeltä.

”Lähes kaikissa kalliopiirroksissa on tuttuja eläimiä. On kuvia haista, valaista ja kilpikonnista”, Garge jatkoi.

Joissakin löydetyissä piirroksissa on myös kyseiselle alueelle ei-tuttuja eläimiä, kuten virtahepoja ja sarvikuonoja, mikä herättää kysymyksen: tulivatko piirtäjät Afrikasta vai viihtyivätkö myös virtahevot joskus Intiassa (intiansarvikuono eli Rhinoceros unicornis viihtyi ja viihtyy edelleen)?

Katso video kalliopiirroksista alta!