Elektroniikkajätti Apple julkisti tiistaina uuden lippulaivamallin iPhone-älypuhelimestaan, iPhone X:n.

Yhtiö kutsuu iPhone X:ää suurimmaksi hyppäykseksi sitten alkuperäisen iPhonen, joka julkaistiin vuonna 2007. Toisaalta on syytä muistaa, että samanlaisia puheita Applen johtajat ovat harrastaneet jokaisen uuden iPhonen yhteydessä. Tällä kertaa panokset ovat kovemmat – ei vain siksi, että on iPhonen 10-vuotisjuhla vaan myös siksi, että Applen etumatka teknologisesti on huvennut.

Laitteessa on muun muassa 5,8 tuuman Super Retina -oled-näyttö (2436×1125 pikseliä) sekä uudenlainen eleohjaus. Kotinäyttöön pääsee laitteella pyyhkäisemällä näyttöä alhaalta ylös, ja asetuksiin pääsee pyyhkäisemällä alas.

Kotinappulaa iPhone X:ssä ei ole. Puhelimen voi avata myös kasvojentunnistuksella, mutta sormenjälkilukijaa siinä ei ole. Applen mukaan kasvojentunnistusohjelmaa ei voi hämätä valokuvalla. Kasvojentunnistus toimii myös pimeässä infrapunasäteiden ansiosta.

Apple sanoo, että kasvontunnistuksessa on vain yhden todennäköisyys miljoonasta, että joku ventovieras pystyy hämäämään sitä, kun taas sormenjälkitunnistuksessa todennäköisyys on 1:50 000.

Kameraosastolla iPhone X:ssä on 12 megapikselin kamerat sekä edessä että takana. Etukameralla on mahdollisuus ottaa selfieitä myös vaakakuvana.

iPhone X on saatavilla ”avaruusharmaana” ja hopeisena. iPhone X:ssä on mahdollisuus langattomaan lataukseen, kuten iPhone 8:ssa.

Muita vähemmän tärkeitä ominaisuuksia iPhone X:ssä: animoidut emojit, jotka ottavat samanlaisen ilmeen kuin käyttäjällä on kameran mukaan.

iPhone X:n hinnaksi tulee 999 dollaria. Se tulee myyntiin marraskuun 3. päivänä.

Lisäksi Apple julkisti iPhone 8:n ja iPhone 8 Plusin, sekä uuden version Apple Watch -kellostaan.