Israelilaisyhtiö SpaceIL sanoi tiistaina, että se aikoo lähettää avaruusaluksen Kuuhun myöhemmin tänä vuonna.

Jos hanke onnistuu, Israelista tulisi neljäs maa, joka olisi onnistunut lähettämän avaruusaluksen Kuuhun. Tätä ennen siinä ovat onnistuneet vain Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiina.

Uutistoimisto AP kertoo, että SpaceIL ja Israelin valtion omistama Israel Aerospace Industries (IAI) aikovat lähettää miehittämättömän aluksensa Kuuhun joulukuussa.

SpaceIL aikoo lähettää kuumoduulinsa Yhdysvaltoihin marraskuussa, mistä se lähetetään matkaan SpaceX:n Falcon-raketin mukana Maata kiertävälle radalle.

Sen jälkeen 585-kiloinen alus kiertää Maan useita kertoja saadakseen vauhtia saavuttaakseen Kuun.

Laskeuduttuaan aluksen pitäisi ottaa valokuvia Kuusta ja kerätä tietoa Kuun magneettikentästä Israelin Weizmann-instituutille.

Alla on kuva SpaceIL:n aluksesta.

Projektiin on tarkoitus käyttää 95 miljoonaa dollaria, ja sitä rahoittaa eteläafrikkalais–israelilainen miljardööri Morris Kahn. Kuuhun aluksen on tarkoitus laskeutua helmikuun 13. päivänä, yhtiö kertoi tiistaina.

Hankkeen tavoitteena on paitsi lähettää israelilainen alus Kuuhun mutta nyös inspidoida tulevia sukupolvia hakeutumaan matematiikan ja tieteen pariin, sanoo IAI:n johtaja Joseph Weiss.

SpaceIL perustettiin vuonna 2011. Alkujaan se tavoitteli Googlen Lunar Xprizeä, joka kannusti yrityksiä lähettämään miehittämättömän aluksen Kuuhun. 20 miljoonan dollarin kilpailu kuitenkin lopetettiin aiemmin tänä vuonna, kun mukana olleiden yhtiöiden aikataulut pettivät.