Arkeologit ovat löytäneet Italiasta varhaisella keskiajalla eläneen ”Kapteeni Koukun” – tai tarkemmin sanottuna ”Kapteeni Veitsen”. Mies nimittäin kantoi käsiproteesia, johon oli kiinnitetty suurikokoinen veitsi.

Luuranko löydettiin langobardien joukkohaudasta Pohjois-Italiasta. Langobardit oli muinainen germaaninen kansa, joka siirtyi Pohjois-Saksasta 300-luvulta alkaen hiljalleen kohti eteläisempää Eurooppaa asettuen lopulta Pohjois-Italiaan noin vuonna 570. Kaarle Suuri liitti langobardit lopulta frankkien valtakuntaan 700-luvulla.

Kapteeni Koukku Disneyn vuoden 1953 piirroselokuvassa Peter Pan. Kuva: Wikipedia

Tutkijat löysivät joukkohaudasta satojen ihmisluurankojen lisäksi myös useita englanninvinttikoirien luurankoja. Haudasta löytyi myös päättömän hevosen luuranko, vaikkakin tutkijat uskovat hevosen pään olleen paikallaan sen elinaikana.

Arkeologien huomio kiinnittyi nopeasti noin 40–50 vuoden ikäisenä kuolleen miehen luurankoon, jonka käsi oli amputoitu kyynärvarren keskikohdasta tylpällä esineellä.

Amputoidun käden läheisempi tarkastelu paljasti katkaistujen luiden altistuneen biomekaaniselle paineelle. Mies käytti siis eläessään käsiproteesia.

Tätä näkemystä tukevat myös muut havainnot. Tutkijat huomasivat amputoidun käden olkaluun päässä selkeästi havaittavan C-kirjaimen muotoisen kuluman. Lisäksi miehen hampaiden huomattiin olevan poikkeuksellisen kuluneet ja huonokuntoiset.

Hampaat ovat kuluneet niin pahasti, että hampaiden ydinontelo on näkyvissä oikean puolen hampaissa. Yläleuassa on merkkejä luuaffissiosta (kuva C).

Tutkijat uskovat miehen käyttäneen hampaitaan kiristääkseen proteesinsa nahkahihnoja. Olkapään kuluma puolestaan syntyi ”luonnottomasta liikeradasta”, jolla mies ojensi kätensä hihnoja kiristääkseen.

Olkapään ja hampaiden kuluma sekä amputoidun käden luiden edistynyt parantuminen viittaavat siihen, että mies eli käsiproteesinsa kanssa usean vuoden ajan.

Tutkijat ovat hämmästyneitä miehen sitkeydestä, sillä ennen antibioottien aikakautta raajojen amputaatio tiesi lähes varmaa kuolemantuomiota.

”Miehen selviytyminen osoittaa langobardiyhteisön olleen välittävä, myötätuntoinen ja arvostaneen ihmiselämää”, tutkijat kirjoittavat Journal of Anthropological Sciences -tiedejulkaisun raportissaan.

Aiheesta uutisoi Science Alert -sivusto.