Islannissa Thingvellirin kansallispuistossa on nähty todella erikoinen luonnonilmiö, missä jäätyneen Thingvallavatn-järven pinnalle on ilmestynyt hämmentäviä siksak-kuvioita.

Paikallisten tietojen mukaan kuviot ovat jopa kahden kilometrin pituisia.

”Maaliskuun 9. päivänä joku huomasi oudon näköisen kuvion jäällä, jota paikalliset eivät ole nähneet aikaisemmin”, puiston työntekijä Einar AE Saemundsen sanoo paikallisen median mukaan.

Alla olevassa päivityksessä on kuvia ilmiöstä.

Ilmiölle on kuitenkin olemassa tieteellinen selitys, ja samanlaisia kuvioita on nähty aikaisemmin Pohjoisnavan seudulla ja Etelämantereella, kertoo Science Alert.

Kuin sormien ristiminen

Ilmiötä kutsutaan niin sanotuksi ”sormilautta”-ilmiöksi. Vuonna 2007 julkaistussa tutkimuksessa Yalen yliopiston professori John Wettlaufer on todennut, että joskus jäälauttojen törmäyksessä jäälautat muodostavat sarjan yhteensopivia palasia, jotka menevät osittain toistensa alle ja osittain toistensa päälle.

Ilmiö muistuttaa sitä, kun ihminen ristii sormensa toistensa päälle.

Yalen yliopiston tutkijat onnistuivat luomaan samanlaisia kuvioita laboratorio-oloissa käyttämällä ohuita sinettivahasta tehtyjä lauttoja. Sinettivaha käyttäytyi samalla tavalla, kun niiden pitkät reunat työnnettiin toisiaan vastaan, ryhmä on selittänyt Physical Review Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan.

Tutkijat epäilevät, että koska jäällä on luonnostaan rosoinen reuna, epätasaiset reunat voivat helposti siirtyä toistensa päälle tai alle. Ilmiö esiintyy vain, kun jäälautat ovat suunnilleen yhtä paksuja.