Tutkijat ovat vahvistaneet, että Kuun napa-alueilla on jäätynyttä vettä. Tulokseen on päästy analysoimalla NASAn Moon Mineralogy Mapper (M3) -laitteistolla saatua dataa.

Tutkimustulokset on julkaistu tieteellisessä julkaisussa Proceedings of the National Academy of Sciences. Tutkijaryhmää johti Shuai Li Havaijin ja Brownin yliopistoista. Ryhmässsä on myös Richard Elphic NASAn Ames -tutkimuslaitoksesta.

Aiheesta uutisoi ScienceDaily.

Tutkijat havaitsivat, että vettä on Kuun pinnassa laikuittain. Kuun etelänavalla jäätä on eniten kraatereissa. Pohjoisnavalla jäätä on laajemmalla alueella.

Lähellä Kuun napoja lämpötila ei koskaan kohoa -121 °C:ta lämpimämmäksi. Koska Kuun kiertoakseli on vain vähän kallellaan, auringonvalo ei koskaan osu näille alueille.

Tutkijoiden mukaan aiemmat havainnot mahdollisesta pintajäästä Kuun etelänavalla saattaa selittyä muilla ilmiöillä. Kyseessä on saattanut olla epätavallisesti heijastava maaperä.

Nyt käytettävissä oli M3-laitteistojen aineistoa. Tutkimuslaitteistojen erityisenä tarkoituksena oli kartoittaa kiinteän jään olemassaoloa Kuussa.

Sen lisäksi, että laitteistot havaitsivat jään aiheuttamia heijastuksia, ne pystyivät suoraan mittaamaan, kuinka jään molekyylit imevät infrapunavaloa. Tällä perustella pystytään erottamaan neste, höyry ja kiinteä jää.

Mikäli pintajäätä on viisi millimetriä, se voitaisiin tutkijoiden mukaan mahdollisesti hyödyntää vesivarantona seuraavilla tutkimusmatkoilla tai jopa oleiluun Kuussa.