Mikäpä olisi autossa henkilökohtaisempi osa kuin sen ratti? Sitähän ajaessa eniten näpelöidään ja käännellään.

Ehkä tämä ajatus on ollut mielessä brittiläisellä autovalmistaja Jaguar Land Roverilla, kun se paljasti maanantaina uuden älyrattikonseptinsa.

Yhtiö aikoo esitellä torstaina tarkemmin uutta Sayer-rattikonseptiaan, jonka se uskoo toimivan esimerkkinä siitä, miltä ratit voisivat näyttää tulevaisuudessa vuoden 2040 jälkeen.

On hyvin mahdollista, että autojen omistaminen on tulevaisuudessa harvinaisempaa kuin nyt, kun erilaiset yhteiskäyttöpalvelut lisääntyvät. Jaguar kuitenkin uskoo, että ihmiset voivat silti haluta omistaa tekoälyllä toimivan ratin, joka voisi toimia myös kodin ”luotettuna kumppanina”.

Käytännössä Jaguarin älyratti näyttää olevan jonkinlainen kilpailija esimerkiksi Amazonin Echon tai Googlen Homen kaltaisille kotien äänellä ohjattaville älykaiuttimille. Jaguardin konseptiratti pystyy tekemään ”satoja” erilaisia tehtäviä, yhtiö visioi.

”Pitääkö sinun olla kokouksessa kahden tunnin päästä kotoa kahdeksalta huomisaamuna?” Jaguar kysyy. ”Kysy vain Sayerilta mukavassa olohuoneessasi.”

Jaguarin visioissa ihminen omistaa tulevaisuudessa autosta vain ratin, ja ratin avulla ihminen voisi kutsua käyttöönsä kuhunkin tarpeeseen sopivan auton.

Kuvien perusteella Sayer ei ole varsinaisesti ohjauspyörä vaan pikemmin suorakulmio. Nimensä laite on saanut yhdeltä Jaguardin kuuluisimmalta muotoilijalta Malcolm Sayerilta, joka työskenteli yhtiössä vuosina 1951–1970.