Joskus asiat loksahtavat kohdalleen sen suuremmin yrittämättä. Jaguar Land Rover on varmasti erittäin tyytyväinen aiemmin tekemäänsä päätökseen rakentaa uusi tehdas Nitraan, Slovakiaan. Uuden tuotantolaitoksen kapasiteetti on satatuhatta autoa vuodessa ja tuohon ylletään viimeistään vuonna 2020.

Tehtaalla otetaan käyttöön uutta tekniikkaa, kuten Kukan kehittämä Pulse-kuljetusjärjestelmä, joka on kolmanneksen perinteisiä nopeampi. Myöhemmin tehtaalle pystytetään erittäin pitkälle automatisoitu maalaamo.

JLR on investoinut uuteen tehtaaseen puolitoista miljardia euroa, ja siellä aletaan valmistaa ensi vaiheessa Land Rover Discoverya. Heti alkuun Nitran tehdas työllistää tuhatviisisataa ihmistä, ja ennen vuoden loppua palkataan lähes tuhat ihmistä lisää.

JLR:n pääjohtaja Ralf Speth kertoo, että yhtiön sydän ja sielu on ankkuroitu Iso-Britanniaan. Kansainvälinen toiminta kuitenkin vahvistaa yhtiön toimintaa. Hän toteaakin Slovakian tehtaan käynnistämisen merkitsevän uutta suurta askelta JLR:n tuotannossa.

Speth kertoi suunnitelmista, että he aloittavat toiminnan yhdellä vuorolla ja yhdellä mallilla. Kun henkilökuntaa on saatu lisää ennen vuoden loppua, käynnistetään toinen vuoro vuoden 2019 jälkimmäisellä puoliskolla. Ja kuten todettiin, täyteen sadantuhannen auton vuosivauhtiin päästään vuonna 2020.

Iso-Britannian Brexit-epävarmuuden vallitessa JLR pohtii vakavasti toisen mallin valmistamista uudella Nitran tehtaalla. Päätöstä ei ole kuitenkaan vielä tehty. JLR pitää tärkeänä yhtiön maailmanlaajuisen toiminnan kannalta, että EU ja Iso-Britannia pääsisivät sopimukseen.