Yhdysvaltalainen Waverly Labs on keksinyt tosielämän vastineen Star Trek -sarjasta tutuksi tulleelle universaalille kääntäjälle, jota käytettiin tuntemattomien elämänmuotojen kielen kääntämisessä englanniksi.

Tosielämän keksinnön nimi on Pilot ja paketti koostuu kahdesta in-ear-kuulokkeesta ja puhelinsovelluksesta. Ideana on, että kielimuurin erottamat henkilöt asettavat kuulokkeen korvalleen ja voivat kommunikoida sen jälkeen sujuvasti omalla kielellään. Puhelinsovellus kääntää puheen valitulle kielelle lähes reaaliajassa.

Alkuun Pilot-järjestelmä tukee viittä kieltä: englantia, ranskaa, italiaa, portugalia ja espanjaa. Waverly Labs kertoo lisäävänsä uusia kieliä myöhemmin. Toistaiseksi kääntäminen edellyttää sitä, että kummallakin osapuolella on kuuloke korvallaan. Tulevien sukupolvien Pilot-kuulokkeet voivat kääntää kaiken ympärillä tapahtuvan puheen, yhtiö kertoo.

Puhelinsovellus on suunniteltu toimimaan offline-tilassa, jotta kuulokkeiden käyttö ulkomailla ei käy matkustajille kalliiksi. Kun kääntämiselle ei ole tarvetta, kuulokkeita voi käyttää musiikin kuuntelemiseen.

Waverly Labs keräsi Pilotille rahoitusta Indiegogo-palvelussa lähes 4,5 miljoonaa dollaria. Projektia tukeneet saavat kuulokkeensa aikaisintaan toukokuussa.

Pilotit ovat nyt ennakkotilattavissa yrityksen kotisivuilta 249 dollarin hintaan ja niiden toimitusten luvataan alkavan kesän lopulla.