Tutkijat ovat löytäneet Japanin rannikolta valtavasti arvokkaita maametalleja. Löytö voi riittää kattamaan niiden tarpeen maailmassa sadoiksi vuosiksi.

Tutkimus aiheesta on julkaistu Nature-tiedelehdessä. Aiheesta uutisoi Business Insider.

Artikkelin mukaan varanto sisältää 16 miljoonaa tonnia arvokkaita harvinaisia maametalleja. Niitä hyödynnetään elektroniikassa, kuten akkuteknologiassa älypuhelimista sähköajoneuvoihin.

Löytö sijaitsee mudassa syvällä Tyynessämeressä, 1 850 kilometriä Tokiosta kaakkoon. Varanto on Eteläisen lintusaaren rannikolla, joka sisältyy Japanin erikoistalousalueeseen. Tämän takia saarelaisilla on yksinoikeus alueen resursseihin.

Tutkijoiden laskelmien mukaan löydöksessä on yttriumia maailman tarpeisiin 780 vuodeksi, dysprosiumia 730 vuodeksi, europiumia 620 vuodeksi ja terbiumia 42 vuodeksi.

Vaikka harvinaisia maametalleja on runsaasti maankuoren kerroksissa, ne ovat tyypillisesti laajasti hajallaan. Siksi niitä on vaikea löytää järkevästi hyödynnettäväksi kuten muita louhittavia mineraaleja.

Tällä hetkellä on olemassa ainoastaan muutamia elinkelpoisia alueita, joista niitä voidaan hyödyntää. Louhintamenetelmät ovat kalliita.

Kiina on kymmeniä vuosia hallinnut maailman harvinaisten maametallien markkinoita. Löytö saattaa muuttaa tilannetta. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia, miten ne voitaisiin louhia mahdollisimman edullisesti.