Tutkijat ovat onnistuneet määrittämään aiempaa tarkemmin, milloin Välimerellä tapahtui noin 3 500 vuotta sitten tapahtunut jättimäinen tulivuorenpurkaus, kertovat Science-lehti ja Phys.org.

Satoja vuosia ennen Troijan sotaa Egeanmerellä ollut Theran saari räjähti valtavassa tulivuorenpurkauksessa, joka aiheutti tuhoja kaikkialla Välimeren ympärillä.

Purkaus oli 60 kertaa suurempi kuin vuonna 1980 tapahtunut St. Helens -tulivuoren purkaus. Se nostatti muun muassa 12-metrisiä tsunameja Kreetan rannikolle 110 kilometrin päähän ja hautasi minolaisen asutuksen jopa 40 metriä syvään tuhkakerrokseen.

Aktoterin kylä hautautui kokonaan tuhkaan purkauksen seurauksena. Kuva: Gretchen Gibbs

Jotkut historian tutkijat ovat jopa arvelleet, että Theran tulivuorenpurkaus on saattanut synnyttää myytin Atlantiksesta.

Arkeologit ja radiohiiliajoitusta käyttävät tutkijat ovat pitkään väitelleet siitä, milloin tuo purkaus tarkalleen tapahtui.

Purkauksen tarkan ajankohdan selvittämisen voisi auttaa hahmottamaan eri muinaisten kulttuurin historioiden tarkkaa kronologiaa. Egyptistä löydettyjen jälkien perusteella on arvioitu, että purkaus on tapahtunut noin vuonna 1500 eaa, mutta radiohiilimittausten perusteella on arvioitu purkauksen tapahtuneen jopa yli sata vuotta aiemmin.

Nyt uusi Arizonan yliopiston tutkijoiden johtama tutkimus on tuonut asiaan lisävalaistusta. Tutkijat ovat tehneet laskelmiaan mittaamalla viidessä eri puussa oleviin vuosirenkaisiin tallentuneita radiohiilijäänteitä. Puut olivat Kaliforniassa ja Irlannissa. Koska puun vuosirenkaita voidaan laskea suhteellisen täsmällisesti, tutkijat toivoivat tämän menetelmän tuottavan aiempaa tarkemman arvion.

Tutkijat etsivät merkkejä hiili-isotoopeista puiden vuosirenkaista. Kuva: Bob Demers

Kaikki organismit sisältävät sekä hiili-14- että hiili-12-isotooppia. Organismin kuollessa hiili-14 alkaa hajota tunnetulla puoliintumisnopeudella, kun taas hiili-12:n määrä pysyy ennallaan. Vertaamalla eri isotooppien välisiä suhteita tutkijat pystyvät laskemaan, kuinka kauan sitten jokin organismi on ollut elossa.

Asiaan liittyy sellainen hankaloittava käänne, että hiili-14:n määrä ilmakehässä ja siten kaikissa organismeissa vaihtelee sen mukaan, miten paljon kosmista säteilyä osuu maapallolle. Tutkijoiden täytyy kalibroida laskelmiaan näiden heilahteluiden mukaan. Puun vuosirenkaat auttavat tässä, koska niistä löytyy sekä hiili-isotooppeja että niiden absoluuttinen ikä.

Tutkimusryhmän tarkentuneen arvion mukaan purkaus on tapahtunut vuosien 1600–1525 välillä. Aikahaarukaksi on siis tarkentunut 75 vuotta. Arkeologiset todisteet ovat viitanneet siihen, että purkaus on tapahtunut vuosien 1570–1500 välillä.

Massiivinen tulivuorenpurkaus viilentää ilmastoa, ja se näkyy myös puiden vuosirenkaissa. Tutkijat kertovat löytäneensä ainakin neljä eri vuotta tuolta aikaväliltä, jolloin vuosirenkaat olivat erityisen ohuita.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.